De crypto informatie website

Ledger Nano S Plus Review: Een top hardware portemonnee opgefrist voor 2022

Ledger Nano S Plus Review

In een notendop 

  • Ledger’s nieuwste hardware wallet is de Nano S Plus.
  • Deze bevindt zich tussen de Ledger Nano S en Nano X varianten.
  • Vergeleken met de Nano S heeft hij een groter scherm en meer opslagruimte.

Er zijn verschillende veranderingen geweest in de cryptocurrency-industrie sinds de Ledger Nano S voor het eerst werd geïntroduceerd in 2016.

De prijs van bitcoin steeg van 700 dollar naar ongeveer 70.000 dollar, zijn all-time high. Met de steun van ICO’s, NFT’s, DAO’s en andere drieletterige acroniemen die cryptocurrency voor het grote publiek zijn gaan karakteriseren, is Ethereum, dat op dat moment minder dan een jaar oud was, nu een hoofdbestanddeel van het cryptocurrency-ecosysteem.

En ondanks alles heeft het betrouwbare werkpaardje van Ledger standgehouden. Miljoenen gebruikers vertrouwen op de hardware wallet om hun private keys te beschermen terwijl ze cryptocurrency heen en weer sturen terwijl ze loensen op het kleine schermpje.

Ledger’s populairste hardware wallet krijgt nu een langverwachte update. Wat is er nieuw, en zal het in staat zijn om te concurreren in 2022?

De Ledger Nano S Plus is wat?

Het instapmodel Ledger Nano S hardware wallet van de Franse startup heeft een update gekregen met de Ledger Nano S Plus, die een nieuw design heeft met een groter scherm en verbeterde internals. Later dit jaar zal het instapmodel van de Nano S worden uitgefaseerd, waardoor de S Plus overblijft als het startpunt van de reeks.

De Nano S Plus, die $79 kost, is gunstig gepositioneerd tussen het instapmodel Nano S ($59) en de top-of-the-line Ledger Nano X ($119).

Bouw en ontwerp van de Ledger Nano S Plus

Als u al eens een Ledger Nano wallet heeft gezien, weet u wat u kunt verwachten. Een roterend aluminium schild bedekt het primaire lichaam van de hardware-portemonnee, die de vorm heeft van een grote USB flash drive. Ledger zal de Nano S Plus later dit jaar in andere kleuren uitbrengen, waaronder wit, rood, blauw en een doorschijnende behuizing, ondanks het feit dat hij momenteel alleen in het zwart verkrijgbaar is.

Ledger Nano X 

Hoewel het geen Jony Ive-productontwerpmeesterwerk is, is het wel ingetogen en veel aantrekkelijker dan sommige van zijn concurrenten. Na een opknapbeurt eind 2021 is het nieuwe logo van Ledger, dat een beetje strakker is dan het oude en meer openlijk “crypto”, in het aluminium schild geëtst.

De Nano S Plus heeft afgeronde knoppen en een meer gebogen look. Bovendien heeft hij een USB-C poort in plaats van de verouderde micro-USB die op de Nano S zat, net als de Nano X.

Bouw en ontwerp van de Ledger Nano S Plus

Het meest cruciale is dat de Nano S Plus een scherm heeft dat aanzienlijk groter is dan het basismodel van de Nano S – het heeft exact hetzelfde 128 x 64-pixel scherm als de Nano X. Hierdoor is het niet meer nodig om door portefeuilleadressen op meerdere schermen te scrollen tijdens het verzenden van cryptocurrency omdat het scherm twee keer zo groot is als het 128 x 32-pixel scherm van het Nano S-model.

Nano S- en Nano S-versies van Ledger

Gebruikers van de Nano X zullen zich ervan bewust zijn dat het ook aanzienlijk helderder en scherper is dan het kleine, moeilijk te gebruiken display in de Nano S, met afbeeldingen en tekst gepresenteerd in scherp zwart-wit in plaats van blauw-wit.

Wat zit er in de doos van de Ledger Nano S Plus?

Sinds de make-over van Ledger heeft de verpakking het nep-Apple ontwerp verlaten ten gunste van een geraffineerd grijs en zwart ontwerp. Ledger verpakt de doos met krimpfolie in plaats van een anti-tamper zegel, omdat ze geloven dat deze gemakkelijk kunnen worden vervalst en misleidend zijn.

Een snelstartgids, die u in wezen instrueert om de Ledger Live-app van het bedrijf te downloaden, een kaartenvelop met uw herstelzinnen, een USB-C-kabel, een lus om uw Ledger aan een sleutelhanger te bevestigen en de alomtegenwoordige merkstickers die u op elke doos met technische producten aantreft, zijn allemaal inbegrepen wanneer u de verpakking openbreekt.

De verpakking is aantrekkelijk, de USB-C-kabel is gevlochten en er zijn overal jazzy accentkleuren. De fel oranje verpakking met herstelzinnen zult u niet kwijtraken, zoveel is zeker, tenzij u deze per ongeluk weggooit.

De Ledger Nano S Plus: Hoe te beginnen

Om de Ledger Nano S Plus te configureren, moet u eerst naar de Ledger-website gaan op een computer en de Ledger Live-toepassing downloaden, die een wachtwoord nodig heeft om te functioneren.

Daarna moet u uw Ledger aansluiten op uw computer.

Het grootste deel van de installatieprocedures wordt uitgevoerd op het apparaat zelf, hoewel Ledger Live een handig overzicht biedt voor beginners. U moet eerst beslissen of u het toestel wilt herstellen vanuit een herstelbestand of dat u het wilt instellen als een nieuw toestel. De volgende stap is het aanmaken van een pincode.

De twee knoppen bovenop de gadget worden gebruikt om door de menu’s te scrollen; als u beide knoppen tegelijk indrukt, wordt de huidige selectie geselecteerd.

Wanneer u de Nano S Plus voor het eerst instelt, wordt u gevraagd om uw herstelzin van 24 woorden uit te schrijven en vervolgens elk woord een voor een te bevestigen. De zin van 24 woorden is technisch gezien uw portefeuille; het Ledger-apparaat is slechts een manier om er toegang toe te krijgen. Dit is een tijdrovende maar noodzakelijke operatie.

Zoals Ledger u eraan blijft herinneren, als u uw herstelzin vergeet, hebt u geen toegang meer tot het geld in uw portemonnee en kan Ledger u niet helpen.

Hetzelfde geldt voor het invoeren van je herstelzin in apps of websites, het maken van een foto ervan of het opslaan in een cloudopslag. Doe nooit of te nimmer een van deze dingen. Je portemonnee en al het geld erin zijn toegankelijk voor iedereen die deze 24 woorden kent.

Zodra het is geconfigureerd, kunt u inloggen op Ledger Live en bevestigen dat het apparaat een echt Ledger-apparaat is.

Review van de Ledger Nano S Plus: Ledger Live

De desktop Ledger Live software, die een smaakvol gestroomlijnde aangelegenheid is, zal uw primaire interface zijn met de Ledger Nano S Plus.

Net als de Nano S, mist de Nano S Plus de interne batterij en Bluetooth-connectiviteit van de Nano X, dus u moet een USB-C-kabel gebruiken om het op uw computer aan te sluiten. De meegeleverde kabel is veel mooier dan de dunne micro-USB-kabel die werd meegeleverd met de Nano S, maar hij is een beetje kort en duidelijk ontworpen met laptopgebruikers in plaats van desktopbezitters in het achterhoofd.

Met behulp van de Ledger Live-app kunt u uw toestel ook aansluiten op een Android-telefoon zonder dat u een Ledger OTG-kit (of de juiste kabel) nodig hebt; iOS-gebruikers hebben echter pech.

U moet “Manager” selecteren in de linkerzijbalk van Ledger Live om apps toe te voegen aan uw nieuw geïnstalleerde Ledger. Op de hardware-portemonnee zelf verschijnt vervolgens een verzoek om “Ledger Manager toestaan”. Van daaruit kunt u apps toevoegen of bijwerken, controleren of uw apparaat de meest recente firmware gebruikt en de firmware upgraden als dat niet het geval is.

Met apps worden cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum efficiënt weergegeven. Wanneer u een app installeert, verschijnt er een prompt om een account toe te voegen in de sectie “portfolio” van Ledger Live.

Zodra uw apps zijn geïnstalleerd, kunt u cryptocurrency verzenden en ontvangen of direct kopen via de “koop/verkoop”-optie van de Ledger Live-app met behulp van een van hun ondersteunde providers. Om dit te doen, gaat u naar Ledger Live’s “accounts” sectie en selecteert u de juiste account, of gebruik de “verzenden” en “ontvangen” knoppen in de zijbalk.

Open ook de relevante cryptocurrency-app op uw Nano S Plus.

Wanneer u cryptocurrency overdraagt of ontvangt, vraagt uw Nano S Plus-gadget u om het verzendende of ontvangende adres te bevestigen. Het kan moeilijk zijn om te navigeren, zelfs met het grotere formaat, maar in ieder geval hoeft u niet door verschillende panelen te klikken om het volledige adres te bekijken.

Kenmerken en voordelen van de Ledger Nano S Plus

U kunt de Nano S Plus gebruiken met meer dan 50 web wallets, waaronder MetaMask, MyEtherWallet, en MyCrypto, naast Ledger Live.

De Ledger Nano S en X versies ondersteunen 5.500+ valuta’s en tokens via Ledger Live, en de Nano S Plus doet dat ook.

Daaronder zijn onder andere:

  • Bitcoin (BTC)
  • ERC-20 tokens en Ethereum
  • Dogecoin (DOGE)
  • XRP
  • Chain BNB Cardano (ADA)
  • Polygon (MATIC)
  • Litecoin (LTC)
  • Tron (TRX) (TRX)
  • Contant Bitcoin (BCH)
  • Algorand (ALGO)
  • Stellar (XLM)
  • Zcash (ZEC)
  • Kosmos (ATOM)

In 2016, toen er nog maar een paar cryptocurrencies waren, was het redelijk dat de originele Nano S slechts drie apps tegelijk geïnstalleerd kon hebben. Dat is niet langer haalbaar met de duizenden activa die nu beschikbaar zijn; de Nano S Plus heeft echter een veel gezondere 1,5 MB opslagcapaciteit, waardoor meerdere apps tegelijkertijd kunnen worden opgeslagen (hoewel slechts ongeveer 1,28 MB daadwerkelijk beschikbaar is voor apps).

Beveiliging – Ledger Nano S Plus

De Nano S Plus beschikt over een fysiek geïsoleerd beveiligd element dat CC EAL 5+ gecertificeerd is, waardoor het dezelfde veiligheidsreferenties heeft als zijn Ledger stalgenoten. Aangezien EAL 5+ wordt beschouwd als het hoogste niveau van bescherming tegen penetratietests, betekent dit dat ze onafhankelijk zijn gecertificeerd door een derde partij volgens dezelfde standaard als de veilige elementen die worden gebruikt in creditcards, paspoorten en SIM-kaarten.

De enige hardware-portemonnees met CSPN (First Level Security Certificate) accreditatie van ANSSI, het Franse Nationale Cybersecurity Agentschap, zijn de Nano S Plus en zijn stalgenoten.

Hoewel de transactie-informatie op het apparaat wordt weergegeven, maken Ledger-apparaten gebruik van een eigen besturingssysteem genaamd BOLOS dat gebruikers dwingt om transacties op de hardware wallet zelf te bevestigen. Op die manier bent u er zeker van dat zelfs wanneer uw computer wordt gecompromitteerd, de Ledger toch de juiste transactiegegevens weergeeft.

Het bedrijf heeft een intern “aanvalslab”, het Ledger Donjon, en voert premieprogramma’s uit om gebreken in zijn producten te vinden.

De Nano S Plus moet, in tegenstelling tot het duurdere Nano X-model, ook fysiek worden aangesloten op een computer of mobiel apparaat voor de gebruiker die zich grote zorgen maakt over de veiligheid. Hoewel Ledger erop staat dat de Bluetooth-verbinding van de Nano X alleen wordt gebruikt om openbare gegevens over te dragen en dat de privésleutels van de portemonnee en het zaad van het apparaat in het veilige element blijven, kan de Bluetooth-verbinding voor bepaalde gebruikers een te grote kwetsbaarheid zijn.

De Nano S Plus biedt een slim compromis voor deze consumenten tussen de hardwareverbeteringen van de Nano X en de fysieke-only verbinding van de Nano S.

Hoewel Ledger een zeer strenge on-device beveiliging heeft, heeft het bedrijf kwetsbaarheden in de beveiliging ervaren, met name in juni 2020 toen meer dan een miljoen klantgegevens uit een e-commerce database werden gecompromitteerd. Ledger beloofde later de manier waarop het met consumentengegevens omging te wijzigen, maar het incident is nog steeds een schande voor het bedrijf.

Ledger Nano S Plus evaluatie: conclusie

Een herontwerp van het basismodel van Ledger’s hardware wallet had al lang moeten plaatsvinden. Met de Nano S Plus is het mogelijk geweest om oude onderdelen te updaten zonder de (volgens sommigen onnodige) toeters en bellen van het dure Nano X model te gebruiken.

De Nano S Plus is de enige gadget die u nodig hebt, tenzij u wanhopig op zoek bent naar Bluetooth-connectiviteit of de mogelijkheid om uw Ledger te gebruiken met iOS-apparaten. Hij ligt mijlenver voor op zijn voorganger, de Nano S, dankzij het grotere scherm en meer opslagruimte.

De Nano S Plus behoort gemakkelijk tot de top hardware portefeuilles op de markt en is een uitstekende opslagmogelijkheid voor uw portefeuille van digitale activa voor de meerderheid van de gebruikers.

Andere Cryptocurrencies:

  1. BNB blockchain
  2. Ada token
  3. Ripple blockchain
  4. Sol blockchain
  5. Wat is ape crypto
  6. Dogecoin toekomst
  7. Wat is link coin
  8. Dot coin
  9. Trx coin
  10. Marktkapitalisatie
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT