De crypto informatie website

Bitcoin is een digitale munteenheid die tegen goederen en diensten kan worden ingewisseld bij Bitcoin-accepterende verkopers. Bitcoin houders kunnen kopen, verkopen en handelen zonder een centrale autoriteit of bank.

Bitcoin is een bekende virtuele munteenheid waarvan de waarde sinds 2009 spectaculair gestegen is. Satoshi Nakamoto, de pseudonieme schepper van Bitcoin, zei dat Bitcoin een cryptografisch gebaseerd elektronisch betaalsysteem is. Sommige beleggers kopen bitcoin als investering, terwijl anderen het als betaalmiddel gebruiken. El Salvador accepteert Bitcoin als betaalmiddel, en PayPal ondersteunt Bitcoin transacties.

Deze afbeelding laat zien hoe Blockchain werkt

Bitcoin-to-bitcoin transacties houden in dat anonieme, versleutelde hash codes over een P2P netwerk worden uitgewisseld. Het P2P netwerk verifieert bitcoin overdrachten tussen gebruikers. De bitcoin van elke gebruiker worden opgeslagen in een digitale portemonnee, die ook de zend- en ontvangadressen van de gebruiker en een privésleutel bevat.

Bitcoins kunnen gebruikt worden om anoniem illegaal geld over te maken of om niet opgegeven inkomsten te verbergen voor de IRS. Bitcoin beleid vereist nu het identificeren van traditionele, door de overheid gesteunde transacties.

De Bitcoin voorraad bedraagt 21 miljoen munten, waarvan er 18,77 miljoen gemijnd zijn. Dit maakt bitcoin schaars en voorkomt inflatie door een onbeperkte voorraad. Gadgets 360 vraagt, “Hoeveel bitcoins kunnen er gemijnd worden en hoe beïnvloedt dat de prijs?” 83% van de bitcoin is in omloop gebracht.

Hoe werkt Bitcoin? 

Bitcoin werd gebouwd met een gedistribueerde digitale registratie in gedachten die een blockchain heet. Blockchain is een soort openbaar grootboek — een digitaal systeem om transacties en verwante gegevens op meerdere plaatsen tegelijk vast te leggen. Blokken in een blockchain zijn eenheden die gegevens bevatten over elke transactie, waaronder de datum, tijd, waarde, koper en verkoper, en een identificatiecode voor elke ruil.

Blockchain is zo ontworpen dat het uiterst moeilijk is het systeem te hacken of de erop opgeslagen gegevens te vervalsen, waardoor het veilig en onveranderlijk is. Elke computer in een blockchain netwerk heeft een kopie van het grootboek om single points of failure te voorkomen. Als één blok veranderd wordt, dan moeten alle andere blokken in het verdeelde grootboek veranderd worden. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie, wat betekent dat ze niet door een enkele organisatie gecontroleerd wordt. Bovendien maken identificerende codes het moeilijk om frauduleus blokken te maken.

Hoe blockchain werkt.

Deze afbeelding laat zien hoe Blockchain werkt.

Bitcoin wordt opgeslagen in een digitale portemonnee toepassing op een computer of smartphone. Cryptocurrency portemonnees behoren tot een van de beste manieren om bitcoin veilig te bewaren. Er zijn ook meerdere soorten portemonnees. Met software-portemonnees kunnen gebruikers slechts een kleine hoeveelheid bitcoin op een computer of mobiele telefoon bewaren voor dagelijks gebruik, waarbij het saldo in een aparte offline portemonnee wordt bewaard. Dit beveiligt het grootste deel van de bitcoin van een gebruiker tegen malware die het wachtwoord probeert te onderscheppen dat gebruikt wordt om toegang te krijgen tot een portemonnee.

Offline portemonnees zijn portemonnee software die op een USB of een live CD geïnstalleerd wordt in plaats van op het internet, zodat ze fysiek veilig bewaard kunnen worden. Hardware portemonnees, een andere vorm van offline portemonnees, zijn fysieke apparaten zoals een flash drive waarop de private sleutels van een gebruiker bewaard worden. Zelfs wanneer ze met een ander apparaat verbonden zijn, worden de private sleutels nooit blootgesteld, omdat ondertekende transacties op het apparaat worden voltooid. Portemonnees met meerdere handtekeningen hebben twee of meer privé sleutels nodig om transacties goed te keuren. Dit verkleint de kans sterk dat een portemonnee bij verlies of diefstal toegankelijk wordt. Eén sleutel wordt op een veilige plaats bewaard als back-up, een andere wordt op het mobiele toestel van de gebruiker bewaard en een derde sleutel kan bij een multisignature aanbieder worden opgeslagen.

Bitcoin

Mensen kunnen bitcoin naar anderen sturen via bitcoin wallet-to-wallet overdracht. Bitcoin kan verstuurd worden door een overboekingsverzoek te initiëren van een bitcoinadres in de portemonnee van de klant naar een bitcoinadres, of alfanumerieke tekenreeks, in de portemonnee van de verkoper. Verzenders kunnen het over te maken bedrag kiezen als bitcoin of in hun plaatselijke valuta. Voor elke bitcoin transactie wordt een kleine vergoeding gevraagd, die betaald wordt aan een bitcoin mijnwerker. Deze vergoeding kan variëren, afhankelijk van factoren als hoe snel de bitcoin transactie bevestigd moet worden.

Wat is bitcoin mijnen?

Bitcoin mining is het proces waarbij nieuwe transacties in omloop worden gebracht. Bitcoin miners gebruiken software die hun verwerkingscapaciteit aanspreekt om transactie-gerelateerde algoritmen op te lossen. In ruil daarvoor krijgen ze een bepaald aantal bitcoin per blok. Dit lokt cryptominers uit om de transactie-gerelateerde algoritmen te blijven oplossen, waardoor het totale systeem ondersteund wordt. Het proces wordt proof of work genoemd.

Oorspronkelijk werd bitcoin mining uitgevoerd op de processors, of CPU’s, van individuele computers, waarbij meer cores en grotere snelheid meer winst opleverden. Daarna begonnen de meeste bitcoin mijnwerkers systemen met meervoudige grafische kaarten te gebruiken, en daarna veldprogrammeerbare gate arrays en toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen. Deze zetten werden gedaan in een poging om meer hash codes onder een bepaald doel te vinden en minder elektrisch vermogen te gebruiken.

Ooit was het voor iedereen mogelijk om bitcoin te delven, maar nu niet meer. Bitcoin code is zo geschreven dat het oplossen van zijn transactie-gerelateerde algoritmen, of puzzels, mettertijd uitdagender wordt. Dit betekent dat voor het oplossen van deze puzzels meer rekenkracht nodig is. Toegang tot krachtige computers en grote hoeveelheden elektriciteit is nu een must. In de malware wereld is een van de meer voorkomende huidige bedreigingen mijnbouwbotnet infecties, waarbij gebruikerssystemen zonder medeweten van de eigenaar naar bitcoin mijnen en het geld naar de botnet eigenaar wordt gesluisd.

Waarom is bitcoin waardevol?

Bitcoin heeft waarde vergelijkbaar met andere valuta’s omdat anderen bereid zijn ze te ruilen voor goederen, diensten en bestaande valuta’s. De prijs van bitcoin is echter sinds zijn introductie in 2009 al meerdere keren gestegen, gedaald en weer exponentieel gestegen. Velen beschouwen de schommelingen als vluchtig. De prijzen zijn op de beurs gestegen en gedaald door een aantal factoren, waaronder bedrijven die de steun voor de munt aannemen of laten vallen, en zelfs wat beroemdheden erover zeggen.

De waarde van bitcoin wordt echter ook uit andere bronnen afgeleid. Zo moet een munt, om geaccepteerd te worden, een vorm van schaarste, deelbaarheid, transporteerbaarheid, duurzaamheid hebben en niet gemakkelijk nagemaakt kunnen worden. Bitcoin heeft de volgende eigenschappen:

Ze is beperkt tot 21 miljoen.

Het is deelbaar tot acht cijfers achter de komma. De kleinste eenheid, een satoshi, is gelijk aan 0,00000001 bitcoin.

Het wordt opgeslagen in digitale portemonnees, waardoor het gemakkelijk te vervoeren is.

Het is niet fysiek, dus het kan niet vernietigd worden. Het kan echter wel gecompromitteerd worden als de hardware, software of cryptografische sleutel van de bijbehorende portemonnee verloren gaat.

Het is ook beschermd tegen mogelijke vervalsingen door middel van blockchain en cryptografische sleutels.

Hoe wordt bitcoin gebruikt?

Bitcoin wordt vaak gebruikt als betaalmiddel of als alternatieve investering. Als betaalmiddel kan bitcoin gebruikt worden om goederen en diensten te kopen. Hoewel het aantal verkopers dat de cryptocurrency accepteert nog beperkt is, beginnen verkopers als PayPal en AT&T bitcoin betalingen te accepteren. Elektrisch autobedrijf Tesla is ook heen en weer gegaan met de beslissing om bitcoin betalingen te accepteren. Als beleggingsvorm kunnen particulieren in Bitcoin beleggen om een portefeuille van aandelen en obligaties te helpen diversifiëren.

Wat zijn de risico’s van bitcoin?

De risico’s van bitcoin zijn onder meer de volgende:

Volatiliteit in beleggingen. Bitcoin heeft geen lange termijn track record of geschiedenis van geloofwaardigheid achter zich. De prijzen stijgen en dalen snel, en bekende personen zoals Elon Musk hebben de waarde met bijna 10% doen stijgen en met 5% doen dalen, alleen maar door tweets uit te sturen. In 2014 daalde de prijs op één dag met 80%.

Geen verzekering. Bitcoin beurzen en portemonnees zijn niet verzekerd door federale of overheidsprogramma’s. In tegenstelling tot bankrekeningen is het, als er iets gebeurt, onwaarschijnlijk dat individuen hun bitcoin terugkrijgen.

Verdacht voor ransomware. Omdat transacties digitaal en anoniem gebeuren, is bitcoin de valuta bij uitstek wanneer hackers losgeld eisen voor de gegevens van een nietsvermoedend slachtoffer.

Beperkingen van de regelgeving. Bitcoin is ook gebruikt voor transacties op de zwarte markt, wat kan uitnodigen tot overheidsregulering om het aan banden te leggen.

Hoe koop of investeer je in bitcoin?

Mensen kunnen bitcoin kopen via een cryptocurrency exchange, met traditionele valuta of via Bitcoin geldautomaten. Beurzen zijn een van de populairste methoden om bitcoin te kopen, omdat het bedrijven zijn die particulieren in staat stellen te kopen en te verkopen door een account aan te maken. Voorbeelden van Exchange software zijn Binance en Coinbase. Rekeningen moeten ook een financieringsbron bieden, zoals een bankrekening of bankpas. Bovendien zijn Bitcoin ATM’s met internet verbonden kiosken waarmee particulieren bitcoin met contant geld kunnen kopen. Bitcoin geldautomaten werken door een op de blockchain gebaseerde transactie uit te voeren die Bitcoin naar de digitale portemonnee van de gebruiker stuurt. Bij gebruik kunnen echter transactiekosten worden aangerekend.

Hoe koop of investeer je in bitcoin

Individuen kunnen bitcoin ook kopen en houden als een aandeel. Sommige individuen zullen bitcoin voor langere tijd kopen en houden, anderen kunnen snel kopen en verkopen als de prijs stijgt, en nog anderen kunnen verkopen en erop wedden dat de prijs daalt. Er zijn ook bitcoin Individual Retirement Arrangements (IRA’s) die als speciale pensioenrekeningen fungeren.

Als u geïnteresseerd bent in Ethereum, kunt u ook kijken naar de volgende artikelen: Wat is Proof of Work cryptocurrency, Wat is IOTA, Wat is Dogecoin.

Geschiedenis van bitcoin

Bitcoin is sinds zijn ontstaan dramatisch in waarde gestegen, maar zijn geschiedenis is gevuld met veel volatiliteit.

Bitcoin werd in 2009 geïntroduceerd door een persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De identiteit van Satoshi Nakamoto is tot op de dag van vandaag nog steeds niet geverifieerd. Nakamoto plaatste echter wel een whitepaper met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. In de whitepaper werd het concept van Bitcoin uiteengezet.

In 2009 werd blockchain gelanceerd. Bitcoin had nog geen monetaire waarde. Het eerste blok in de blockchain kreeg de bijnaam Genesis blok.

Op 22 mei 2010 vond de eerste economische transactie van bitcoin plaats. Twee Papa John’s pizza’s, ter waarde van $25, werden gekocht met 10.000 bitcoin. Eind 2021 zijn 10.000 bitcoin meer dan $600 miljoen waard. Dankzij deze aankoop en latere aankopen kon bitcoin vergeleken gaan worden met de Amerikaanse dollar.

In 2011 begonnen andere netwerken zoals Ethereum de code achter bitcoin’s blockchain te verbeteren.

Datzelfde jaar werd bitcoin in april gewaardeerd op $1 en steeg tot $32 in juni 2011.

In 2013 werd bitcoin verhandeld tegen $13,40, dat steeg tot $220 in april, maar half april daalde de waarde tot $70.

Van 25 maart tot 17 dec. 2017 steeg de prijs van bitcoin van $975,70 tot $20.089.

In juni 2019 passeerde de waarde $10.000, voordat ze in december daalde tot $7.112,73.

In november 2020 handelde bitcoin op $18.353.

In maart 2021 werd bitcoin gewaardeerd op meer dan $61.000.

In Juni 2022 bitcoin is terug onder de $20.000 dollar. 

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT