De crypto informatie website

Wat is Polkadot? (DOT)

Polkadot is een stuk software dat een wereldwijd netwerk van computers wil motiveren om een blockchain te runnen, waarop gebruikers hun eigen blockchain kunnen maken en runnen.

Polkadot is een van een aantal concurrerende blockchains die proberen een cryptocurrency ecosysteem op te bouwen, met Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM), en EOSIO als opmerkelijke voorbeelden (EOS).

Polkadot, dat in 2020 debuteerde, is een van de nieuwste, en het introduceert een verscheidenheid aan revolutionaire technische vernieuwingen om zijn verheven doel te bereiken.

Om te beginnen is Polkadot gebouwd om met twee verschillende soorten blockchains te werken. Een kernnetwerk, bekend als een relaisketen, met permanente transacties, en door gebruikers gemaakte netwerken, bekend als parachains.

Parachains kunnen op maat gemaakt worden voor allerlei doeleinden en voeden de hoofdblokketen, zodat parachain-transacties op dezelfde manier beveiligd zijn als transacties in de hoofdketen.

Het Polkadot team beweert dat door deze aanpak transacties veilig en nauwkeurig kunnen worden gehouden, terwijl alleen de computerhulpbronnen worden gebruikt die nodig zijn om de hoofdketen te laten draaien. Gebruikers daarentegen genieten het voordeel dat ze een groot aantal parachains voor allerlei doeleinden kunnen aanpassen.

Deze architectuur, aldus het Polkadot team, zal gebruikers in staat stellen transacties stiller en effectiever uit te voeren, wat resulteert in blockchains die geen gebruikersgegevens aan het openbare netwerk prijsgeven of een groter aantal transacties verwerken.

Polkadot heeft bijna $200 miljoen ontvangen van investeerders in twee DOT coin veilingen, waarmee het een van de best gefinancierde blockchain ventures in de geschiedenis is.

Gebruikers die op de hoogte willen blijven van de huidige ontwikkelingsstatus van het project kunnen de officiële Polkadot project roadmap raadplegen.

cryptocurrencies

Hoe werkt Polkadot?

Op het Polkadot netwerk kunnen drie soorten blockchains gemaakt worden.

De relaisketen – Dit is de belangrijkste Polkadot blockchain, en het is hier dat transacties worden voltooid. De relay chain isoleert de handeling van het toevoegen van nieuwe transacties van de handeling van het valideren van die transacties om sneller te werken. Volgens de tests van 2020 kan Polkadot met deze architectuur meer dan 1.000 transacties per seconde uitvoeren.

Parachains – Parachains zijn aangepaste blockchains die vertrouwen op de computercapaciteit van de relaisketen om de juistheid van transacties te verifiëren.

Bruggen worden gebruikt om het Polkadot netwerk met andere blockchains te verbinden. Bruggen tussen blockchains als EOS, Cosmos, Ethereum, en Bitcoin worden ontwikkeld, waardoor tokens kunnen worden overgedragen zonder het gebruik van een centrale beurs.

Het Relay Systeem

De Polkadot Relay Chain gebruikt een variant van proof-of-stake (PoS) consensus genaamd nominated-proof-of-stake om zijn netwerk in overeenstemming te houden over de toestand van het systeem (NPoS).

Iedereen die DOT inzet door de cryptocurrency in een bepaald contract vast te zetten, kan een of meer van de volgende taken op zich nemen die voor de werking ervan nodig zijn:

Validators worden gebruikt om te verzekeren dat gegevens in parachain blokken correct zijn. Ze nemen ook deel aan de netwerkconsensus en stemmen over voorgestelde veranderingen.

Nominators – Kies betrouwbare validators om de Relay Chain te beveiligen. Validators krijgen stemmen toegewezen door nominators, die hun ingezette DOT tokens aan hen afstaan.

Collators zijn knooppunten die een volledige geschiedenis van elke parachain bijhouden en parachain transactiegegevens combineren tot blokken voor opname in de Relay Chain.

Vissers – Houden het Polkadot netwerk in de gaten en melden elke verdachte activiteit aan validators.

Er zijn DOT incentives beschikbaar voor gebruikers die DOT inzetten en deze plichten vervullen.

trading

Polkadot bestuur 

Er zijn drie soorten Polkadot gebruikers die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de software.

Dit zijn er enkele van:

Houders van DOT tokens – Iedereen die DOT tokens koopt kan ze gebruiken om netwerkveranderingen voor te stellen en door anderen voorgestelde wezenlijke veranderingen goed te keuren of af te wijzen.

De Raad van State – Raadsleden zijn verantwoordelijk voor het voorstellen van verbeteringen en bepalen welke door DOT-houders aanbevolen veranderingen in het programma worden doorgevoerd. Ze worden door DOT-houders gekozen. Voorstellen van gewone DOT-houders hebben minder stemmen nodig om aangenomen te worden dan die van leden van de Raad.

Technisch Comité (TC) – Deze groep, die bestaat uit teams die actief aan Polkadot bouwen, kan in geval van nood buitengewone voorstellen doen. De leden van het technisch comité worden gekozen door de leden van de Raad.

Wat maakt Polkadot anders dan Ethereum?

Gezien het feit dat ze beide een bekende stichter hebben, is er veel discussie geweest over wat Polkadot onderscheidt van Ethereum.

Polkadot en Ethereum 2.0, de komende belangrijke update van Ethereum, hebben veel gemeen wat betreft architectuur en werking.

Beide netwerken hebben een hoofdblokketen waar transacties worden voltooid, en ook de mogelijkheid om meerdere kleinere blokketens te maken die de middelen van de hoofdblokketen gebruiken. Staking, in plaats van mining, wordt door beide technologieën gebruikt om het netwerk synchroon te houden.

De vraag hoe netwerk transacties compatibel te maken wordt nog steeds onderzocht. Parity, bijvoorbeeld, heeft technologie ontwikkeld voor gebruikers die toepassingen willen bouwen die de code en het ecosysteem van Ethereum gebruiken maar op Polkadot werken.

Tenslotte kunnen ontwikkelaars Polkadot’s ontwikkelingsraamwerk gebruiken om een Ethereum blockchain te repliceren voor gebruik in hun eigen op maat gemaakte blockchain ontwerpen.

Wil je meer weten? Lees de andere artikelen: Wat is Ethereum, Hoe bitcoins te ontginnen, Wat is DEFI.

Andere Cryptocurrencies:

  1. Matic token
  2. Mining cryptocurrency
  3. Ether proof of stake
  4. Binance Betrouwbaar
  5. Coinbase legitiem
  6. Kraken crypto exchange
  7. Wat is Blockchain Gaming
  8. LUNA Uitgelegd
  9. Grootste Crypto Twitter Influencers
  10. Grootste Crypto Reddit Influencers

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT