De crypto informatie website

Wat is Pancakeswap?

Gecentraliseerde crypto exchanges (CEX’en) zijn belangrijke spelers die de laatste jaren de crypto-industrie gedomineerd hebben. Ze maken het nieuwe mensen gemakkelijk om in de wereld van crypto aan de slag te gaan. Maar voor sommige crypto-gebruikers gaat CEX in tegen het basisidee dat cryptocurrencies gedecentraliseerd moeten zijn, wat betekent dat gebruikers de volledige controle over hun activa moeten hebben. Als alternatief voor CEX maakten sommige mensen in de cryptogemeenschap een gedecentraliseerde crypto ruilbeurs (DEX). PancakeSwap is er een van. Wat is PancakeSwap (CAKE) dan? Hoe werkt het en wat is het doel ervan? Dit artikel zal diep ingaan op PancakeSwap.

Voor wie is PancakeSwap bedoeld? (CAKE)

PancakeSwap (CAKE) is een gedecentraliseerde beurs (DEX) die gebruikers verschillende crypto-activa laat verhandelen zonder de hulp van een derde partij. Het houdt de crypto-activa van gebruikers niet vast. Dat wil zeggen, alle transacties in PancakeSwap gebeuren direct tussen gebruikers, en het netwerk houdt geen gebruikersgelden vast terwijl de transactie gaande is. Het platform wordt bestuurd door een slim contract dat bovenop de Binance Smart Chain (BSC) is gebouwd. CAKE is de cryptocurrency die in PancakeSwap is ingebouwd.

De code voor PancakeSwap komt van de eerste en populairste DEX op het Ethereum netwerk, UniSwap. Het heeft dus een gelijkaardig gevoel als UniSwap, maar het is op verschillende manieren veranderd om het anders te laten aanvoelen. PancakeSwap is een van de nieuwe DeFi apps die sinds UniSwap zijn uitgekomen.

Hoe PancakeSwap ontstond

PancakeSwap

PancakeSwap werd gemaakt door een ontwikkelaar bij BSC die niet bij naam genoemd wil worden. In september 2020 konden ze met PancakeSwap beginnen. Deze lancering komt op het hoogtepunt van de belangstelling voor DeFi, dat nu “DeFi Zomer 2020” wordt genoemd. In deze tijd was het erg druk op het netwerk, en de prijs van Ethereum transactiekosten steeg erg hoog. PancakeSwap maakte van deze kans gebruik omdat het lage transactiekosten heeft, snelle transactieprocessen, en lagere asset ruilkosten dan UniSwap.

Al deze dingen helpen PancakeSwap veel mensen te krijgen om zijn platform te gebruiken. In feite ging PancakeSwap TVL van €0 naar €7,5 miljard in slechts 8 maanden nadat het gelanceerd was. Nu is het een van de grootste DEX’en in de crypto-industrie en biedt een breed gamma aan DeFi producten.

Hoe gebruik je PancakeSwap?

PancakeSwap is geen blockchain. In plaats daarvan is het een slim contract dat bovenop de BSC gebouwd is. BSC is een proof-of-stake (PoS) blockchain die de Ethereum Virtual Machine (EVM) gebruikt om het gemakkelijk te maken Ethereum toepassingen te gebruiken. Omdat het een Point-of-Sale (PoS) netwerk gebruikt, kan BSC ook snel en voor een lage prijs transacties afhandelen. Hierdoor is PancakeSwap dus beter dan UniSwap. Bij BSC kunnen alle transacties snel gedaan worden en je hoeft je geen zorgen te maken dat het netwerk overvol is.

PancakeSwap is een gedecentraliseerde beurs (DEX) die geautomatiseerde market makers (AMM) gebruikt om mensen die crypto-activa willen verhandelen met elkaar te matchen. Dit AMM systeem is nodig omdat PancakeSwap geen derde partij gebruikt om te controleren hoe kopers en verkopers activa verhandelen. In een AMM gebruikt een ruilbeurs voor crypto-activa een liquiditeitspool die door zijn gebruikers wordt gemaakt. Gebruikers die hun crypto-activa in de liquiditeitspool houden, krijgen handelsvergoedingen betaald.

Elke handel op PancakeSwap kost 0,25 procent, waarvan 0,17 procent naar de liquiditeitsverschaffer gaat en 0,03 procent naar de bankrekening van het platform als inkomsten.

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT