De crypto informatie website

9 veel voorkomende cryptocurrency oplichting

voorkomende cryptocurrency oplichting

Oplichting volgt altijd als er geld mee gemoeid is. Hetzelfde geldt voor cryptocurrencies.

Wormhole, een cryptocurrency-uitwisselingsplatform, leed in februari 2022 een verlies van 320 miljoen dollar als gevolg van een cyberaanval. Naast deze aanval beweert een rapport van de Federal Trade Commission dat cryptocurrency scammers sinds 2021 meer dan $ 1 miljard hebben buitgemaakt.

Digitale valuta is een soort geld dat wordt bewaard in een digitale portemonnee en door de eigenaar kan worden omgezet in echt geld door het over te maken naar een bankrekening. Digitale valuta is anders dan cryptocurrencies zoals bitcoin. Omdat het buiten financiële instellingen om gaat en blockchain gebruikt voor verificatie, is het moeilijker te herstellen van diefstal.

Ook al is bitcoin een meer recente trend, oplichters stelen nog steeds via traditionele middelen. Hier zijn een paar typische bitcoin oplichting om bewust van te zijn.

1. Beleggingsstrategieën met bitcoin

Beleggingsstrategieën met bitcoin

Oplichters benaderen deelnemers aan bitcoin-investeringsschema’s onder het voorwendsel dat ze doorgewinterde “investeringsmanagers” zijn. Als onderdeel van de zwendel maken de zogenaamde investeringsmanagers extravagante beweringen over hun succes bij het investeren in cryptocurrencies en verzekeren ze hun slachtoffers dat hun investeringen winstgevend zullen zijn.

De oplichters vragen een vooruitbetaling om te beginnen. De oplichters stelen vervolgens gewoon de vooruitbetalingen in plaats van geld te verdienen. Om toegang te krijgen tot iemands cryptocurrency, kunnen de oplichters ook vragen om persoonlijke identiteitsgegevens onder het voorwendsel dat ze die nodig hebben om geld over te maken of te storten.

Het gebruik van valse steunbetuigingen van beroemdheden is een ander soort investeringsfraude. Om het te doen lijken alsof de beroemdheid een aanzienlijk financieel voordeel uit de belegging haalt, nemen oplichters authentieke afbeeldingen en plaatsen deze op valse rekeningen, advertenties of artikelen. Deze beweringen komen van bronnen die geloofwaardig lijken omdat ze bekende merknamen gebruiken zoals ABC of CBS en gepolijste websites en logo’s hebben. Maar de goedkeuring is bedrog.

2. Rug-trek fraude

Bij rug-trek-schema’s “pompen” oplichters een nieuw bedrijf, niet-fungibele token (NFT), of munt op om investeerders aan te trekken. De oplichters verdwijnen gewoon met het geld nadat ze het hebben verkregen. De software van deze investeringen verbiedt iedereen om bitcoin te verkopen nadat ze het hebben gekocht, waardoor ze met een waardeloze investering blijven zitten.

De Squid coin scam, die zijn naam ontleende aan de welbekende Netflix-komedie Squid Game, is een veel voorkomende variant van deze zwendel. Om cryptocurrency te verdienen, moesten investeerders spelen: Mensen zouden tokens kopen voor online games en later meer verdienen om te ruilen voor andere cryptocurrencies. De waarde van de Squid token steeg van één cent tot bijna 90 dollar per token.

Uiteindelijk stopte de handel en verdwenen de fondsen. Omdat gebruikers hun tokens probeerden te verkopen maar niet succesvol waren, daalde de tokenwaarde uiteindelijk tot nul. Meer dan 3 miljoen dollar werd door de oplichters verkregen van deze investeerders.

Rug pull scams komen ook veel voor bij NFT’s, unieke digitale activa.

3. Liefdesfraudes

Cryptocurrency oplichting is niet nieuw voor dating apps. Bij deze fraudes gaat het om relaties die geleidelijk in de loop van de tijd tot stand komen, meestal via lange afstand en alleen online communicatie. De ene partij haalt de ander geleidelijk over om geld in cryptocurrency te geven of te kopen.

Zodra ze je geld hebben, verdwijnt de dating oplichter. Deze fraudes staan aanvullend bekend als “varkensslachtfraudes”.

4. Phishing oplichters

Phishing oplichters

Hoewel ze al een tijdje bestaan, worden phishing-regelingen nog steeds veel gebruikt. Oplichters sturen e-mails met kwaadaardige links naar een nepwebsite om persoonlijke informatie te verzamelen, zoals de privésleutel voor een bitcoinportemonnee.

Gebruikers van digitale portemonnees ontvangen slechts één unieke privésleutel, in tegenstelling tot wachtwoorden. Het is echter moeilijk om een gestolen private sleutel te vervangen. Aangezien elke sleutel exclusief is voor een portemonnee, moet een nieuwe portemonnee worden gemaakt om deze sleutel te kunnen vervangen.

Voer nooit beveiligde informatie in via een e-maillink om uzelf te beschermen tegen phishing-plannen. Hoe betrouwbaar de website of link ook lijkt, ga altijd direct naar de pagina.

5. Aanval door een man in het midden

Oplichters kunnen toegang krijgen tot de privégegevens van bitcoingebruikers als ze inloggen vanaf een openbare plaats. Alle gegevens die via een openbaar netwerk worden uitgewisseld, zoals wachtwoorden, bitcoin portemonnee sleutels en rekeninginformatie, zijn vatbaar voor onderschepping door oplichters.

Een hacker kan deze privégegevens verkrijgen wanneer een gebruiker is ingelogd door gebruik te maken van een man-in-the-middle-aanvalsstrategie. Wanneer vertrouwde netwerken in de buurt zijn, worden Wi-Fi-signalen van die netwerken onderschept.

Het gebruik van een virtueel privé-netwerk om de tussenpersoon te blokkeren is de meest effectieve verdediging tegen deze aanvallen (VPN). Alle gegevens die worden verzonden, worden via de VPN versleuteld, waardoor hackers geen toegang hebben tot persoonlijke gegevens en geen cryptocurrency kunnen stelen.

Oplichting met cryptocurrency weggeefacties op sociale media

Sociale mediasites worden overspoeld met nepberichten waarin bitcoinweggeefacties worden aangeprezen. Om consumenten te lokken, gebruiken sommige van deze zwendels ook nepaccounts van beroemdheden om het aanbod te promoten.

Wanneer een gebruiker echter op de promotie klikt, wordt hij doorgestuurd naar een valse website die om verificatie vraagt om hem bitcoin te kunnen sturen. Het doen van een betaling als onderdeel van het verificatieproces toont de legitimiteit van de account aan.

Het slachtoffer loopt het risico deze betaling te verliezen of, erger nog, op een kwaadaardige link te klikken die resulteert in de diefstal van zijn persoonlijke gegevens en bitcoin.

7. Ponzi-systemen

Ponzi-systemen

Ponzi-schema’s betalen hun oudere beleggers uit de inkomsten van nieuwe beleggers. Bitcoin wordt door cryptocurrency oplichters gebruikt om nieuwe investeerders te lokken. Omdat er geen betrouwbare beleggingen zijn, is de strategie een geldverslindende geldmakerij die in cirkels rondgaat.

De belofte van enorme rijkdom met weinig risico is de kernallure van een Ponzi-schema. Er zijn echter altijd gevaren verbonden aan deze investeringen, en er kan geen winst worden gegarandeerd.

8. Valse beurzen voor cryptocurrencies

Valse beurzen voor cryptocurrencies

Oplichters kunnen beleggers verleiden met claims over een fantastische cryptocurrency exchange of zelfs extra bitcoin. Er is echter niet echt een uitwisseling, en de belegger realiseert zich niet dat het een scam is totdat ze hun geld al hebben verloren.

Omdat cryptocurrency buiten financiële instellingen om werkt en blockchain gebruikt voor verificatie, is het moeilijker om van diefstal te herstellen.

Om een onbekende exchange te vermijden, blijf bij bekende cryptocurrency exchange marktplaatsen zoals Coinbase, Crypto.com, en Cash App. Voordat u persoonlijke informatie invoert, doe wat onderzoek en zoek naar informatie over de reputatie en legitimiteit van de uitwisseling op industriewebsites.

9. Baanaanaanbiedingen en oneerlijk personeel

Om toegang te krijgen tot bitcoinrekeningen, doen oplichters zich vaak voor als recruiters of werkzoekenden. Door deze truc te gebruiken, bieden ze een dwingende baan aan terwijl ze cryptocurrency eisen in ruil voor werktraining.

Er bestaan ook zwendelpraktijken waarbij gebruik wordt gemaakt van werknemers op afstand. Noord-Koreaanse IT-freelancers proberen bijvoorbeeld voordeel te halen uit kansen op banen op afstand door uitstekende cv’s op te stellen en te verklaren dat ze in de Verenigde Staten gevestigd zijn. De Noord-Koreaanse fraude die gericht is op cryptocurrency-bedrijven werd gesignaleerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Deze onafhankelijke IT-aannemers zoeken naar werk waarbij virtuele valuta betrokken zijn en maken gebruik van de toegang tot valutawisselaars. Om fondsen te werven of informatie te stelen voor de Democratische Volksrepubliek Korea, hacken zij vervolgens de systemen (DPRK). Deze personen voeren ook andere professionele IT-taken uit en gebruiken hun voorkennis om vijandige cyberaanvallen van de DVK mogelijk te maken.

Leer meer over voortdurende achtergrondcontroles van werknemers om ondernemingen te beschermen.

Hoe beveiligt u cryptocurrencies zoals bitcoin

Hier zijn enkele van de typische waarschuwingssignalen van bitcoinzwendel:

garanties van aanzienlijke winsten of investeringsverdubbelaars;

het beperken van acceptatie van betalingen tot cryptocurrencies;

contractuele verantwoordelijkheden;

grammatica- en spelfouten in e-mails, berichten op sociale media, of enige andere vorm van communicatie;

het gebruik van afpersing of chantage als een vorm van manipulatie;

gratis geld beloften;

nep-influencers of vreemd getimede steunbetuigingen van beroemdheden;

onvoldoende informatie over financiële transacties en de belegging; en

meerdere transacties op één dag.

Gebruik uitstekende digitale beveiligingsgewoonten, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, uitsluitend beveiligde verbindingen of VPN’s, en het kiezen van veilige opslag om digitale portemonnees te beschermen tegen oplichters. Portefeuilles zijn er in twee soorten: hardware en digitaal. Omdat ze online worden bewaard, is de kans groter dat digitale portefeuilles worden gecompromitteerd. Hardware-portemonnees maken offline opslag van gegevens op een apparaat mogelijk, waaronder de bitcoin-portemonnee en sleutels.

Het beveiligen van cryptocurrency is essentieel omdat het niet wordt gedekt door de Federal Deposit Insurance Corporation. Geef nooit toegangscodes of portemonnee sleutels aan iemand.

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT