De crypto informatie website

Wat is Ethereum (ETH) als Bitcoin (BTC) de beweerde toekomst van geld is? Dat is een redelijke vraag voor iemand die nieuw is in de cryptocurrency ruimte, gezien het feit dat Ethereum en zijn inheemse Ether (ETH) token vaak naast Bitcoin worden gezien op beurzen en in de krantenkoppen. Ethereum in directe rivaliteit met Bitcoin plaatsen is echter niet helemaal juist. Het heeft verschillende doelstellingen, functies, en zelfs technologie.

Ethereum is een gedecentraliseerd blockchain netwerk, aangedreven door het Ether token, dat gebruikers in staat stelt dingen te doen als transacties uitvoeren, rente op hun holdings innen via staking, niet fungibele tokens (NFT’s) gebruiken en opslaan, cryptocurrencies verhandelen, spelletjes spelen, en sociale media gebruiken.

Ethereum wordt algemeen beschouwd als de volgende stap van het internet. Als Web 2.0 staat voor gecentraliseerde platforms zoals Apple’s App Store, dan staat Web 3.0 voor een gedecentraliseerd, door gebruikers aangedreven netwerk zoals Ethereum. Gedecentraliseerde toepassingen (DApps), gedecentraliseerde financiën (DeFi), en gedecentraliseerde beurzen (DEXs), bijvoorbeeld, worden door dit “volgende-generatie web” ondersteund.
De geschiedenis van Ethereum, Ethereum mining, hoe Ethereum werkt, hoe Ethereum te kopen, ETH versus BTC, Ethereum voordelen, en een voorproefje van Ethereum 2.0 komen allemaal aan bod in deze gids.

ethereum is

Geschiedenis van Ethereum

Ethereum was niet altijd ’s werelds op een na grootste blockchain project. Vitalik Buterin was mede-oprichter van het project om de gebreken van Bitcoin aan te pakken. In 2013 presenteerde Buterin de Ethereum white paper, waarin slimme contracten beschreven werden, dat zijn geautomatiseerde onveranderlijke “if-then” verklaringen waarmee gedecentraliseerde toepassingen gebouwd kunnen worden. Hoewel er al eerder DApp ontwikkeling was in de blockchain arena, waren de platforms niet compatibel. Ethereum, volgens Buterin, werd opgericht om ze samen te brengen. Voor hem was de enige manier om de adoptie voort te zetten het uniform maken van de manier waarop DApps functioneren en op elkaar inwerken.

Als resultaat daarvan werd Ethereum 1.0 gecreëerd. Beschouw het als vergelijkbaar met Apple’s App Store: een enkele plaats waar tienduizenden verschillende apps te vinden zijn, allemaal volgens dezelfde set criteria. Alleen die set regels wordt in het netwerk gecodeerd en onafhankelijk gehandhaafd, waarbij DApp ontwikkelaars de bevoegdheid krijgen hun eigen regels te handhaven. Er is geen centrale partij, zoals bij Apple als het gaat om het wijzigen en handhaven van regels. In plaats daarvan is de macht in handen van een groep mensen die samen optreedt.

Natuurlijk is het samenstellen van zo’n netwerk niet goedkoop. Dus lanceerden Buterin en zijn mede-oprichters Gavin Wood, Jeffrey Wilcke, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, en Amir Chetrit een voorverkoop van tokens om $18.439.086 aan Ether op te halen, dat gebruikt zal worden om de huidige en toekomstige groei van Ethereum te financieren.

De Ethereum Foundation werd door de organisatie in Zwitserland opgericht met het doel het netwerk te onderhouden en te ontwikkelen. Buterin onthulde kort daarna dat de stichting als non-profit beheerd zal worden, wat enkele mede-oprichters ertoe aanzette ontslag te nemen.

Ontwikkelaars begonnen mettertijd naar Ethereum te stromen met hun eigen gedecentraliseerde ideeën. De DAO, een democratische groep die stemde over netwerkaanpassingen en suggesties, werd door deze gebruikers opgericht in 2016. Ze werd ondersteund door een slim contract, waardoor een CEO geen invloed meer op Ethereum hoefde uit te oefenen. Veranderingen konden alleen worden doorgevoerd als een meerderheid van de mensen ervoor stemde.

Alles ging echter mis toen een onbekende hacker een beveiligingslek gebruikte om $ 40 miljoen van The DAO’s holdings te stelen. De DAO stemde voor een “hard fork” van Ethereum, waarbij ze zich afscheiden van het oude netwerk en upgraden naar een nieuw protocol, waarmee ze in feite een grote software upgrade uitvoeren, om de diefstal ongedaan te maken. Het vorige netwerk staat bekend als Ethereum Classic, terwijl de nieuwe vork bekend staat als Ethereum.

Hoe werkt Ethereum?

Het Ethereum netwerk is, net als Bitcoin, verdeeld over duizenden computers over de hele wereld, doordat mensen als “nodes” fungeren in plaats van als een gecentraliseerde server. Daardoor is het netwerk gedecentraliseerd en zeer resistent tegen aanvallen, en is het vrijwel onmogelijk neer te halen. Het maakt weinig uit als één computer uitvalt, want het netwerk wordt door duizenden anderen ondersteund.

Ethereum is een enkel gedecentraliseerd systeem dat draait op de Ethereum Virtual Machine, een computer (EVM). Elke node heeft een kopie van die computer, daarom moeten alle interacties bevestigd worden, zodat ieders kopie bijgewerkt kan worden.

Netwerk interacties, ook bekend als “transacties”, worden vastgelegd in blokken op de Ethereum blockchain. Miners valideren deze blokken voor ze ze op het netwerk vastleggen, dat als een digitaal grootboek of transactiegeschiedenis fungeert. Een proof-of-work (PoW) consensus benadering wordt gebruikt om transacties te verifiëren. Elk blok wordt geïdentificeerd door een 64-cijferige code die er uniek voor is. Miners besteden hun rekenkracht aan het vinden van de code en het bevestigen van de uniciteit ervan. Mijnwerkers worden voor hun inspanningen beloond in ETH, en hun computerkracht dient als “bewijs” van die arbeid.

Bovendien zijn, net als bij Bitcoin, alle Ethereum transacties volledig open voor het publiek. Voltooide blokken worden naar de rest van het netwerk uitgezonden, waardoor de wijziging gevalideerd wordt en de blokken aan ieders kopie van het grootboek worden toegevoegd. Bevestigde blokken zijn onveranderlijk en dienen als een perfect verslag van alle netwerk transacties.

Maar, als mijnwerkers gecompenseerd worden voor hun inspanningen, waar komt dan de ETH vandaan? Elke transactie gaat gepaard met een kost, “gas” genoemd, die betaald wordt door de gebruiker die de transactie initieert. Deze vergoeding wordt betaald aan de miner die de transactie valideert, wat meer mining aanmoedigt en de veiligheid van het netwerk garandeert. Gas werkt effectief als een beperking, door het aantal transacties dat een gebruiker kan uitvoeren te beperken. Het is er ook om netwerkspam op afstand te houden.

Het aanbod van ETH is eindeloos omdat het meer een nutstoken dan een waardetoken is. Ether komt regelmatig in omloop in de vorm van miner incentives, en het zal dat ook doen met staking beloningen zodra het netwerk overschakelt op proof-of-stake (PoS). In principe zal Ether altijd in trek zijn, daarom zou de inflatie het goed nooit zo ver mogen afschrijven dat het niet meer bruikbaar is.

Jammer genoeg kunnen de prijzen voor Ethereum gas, afhankelijk van het netwerkverkeer, vrij hoog zijn. Dit komt doordat een blok maar een bepaalde hoeveelheid gas kan dragen, die verandert afhankelijk van transactiesoorten en -bedragen. Als gevolg daarvan zullen mijnwerkers voorrang geven aan transacties met de grootste gasprijzen, waardoor gebruikers in een wedloop komen om de meeste transacties eerst te valideren. De tarieven worden als gevolg van de concurrentie steeds hoger opgedreven, waardoor het netwerk tijdens piekuren verstopt raakt.

Netwerk congestie is een groot probleem, maar dat zal opgelost worden in Ethereum 2.0, dat een uitgebreide opknapbeurt is die in zijn eigen sectie beschreven zal worden.

Om met Ethereum te kunnen werken heb je Bitcoin nodig, die je in een portemonnee bewaart. Die portemonnee linkt naar DApps en dient als paspoort voor het Ethereum ecosysteem. Iedereen kan van daaruit dingen kopen, spelletjes spelen, geld lenen, en allerlei dingen doen, net als op het traditionele internet. Het traditionele web, daarentegen, is gratis voor gebruikers omdat ze persoonlijke informatie afstaan. Die gegevens worden dan verkocht om geld te verdienen door gecentraliseerde corporaties die websites controleren.

In dit geval vervangt cryptocurrency de gegevens, waardoor gebruikers anoniem kunnen verkennen en meedoen. Dit impliceert ook dat de toepassing van DApps niet discriminerend is. Geen leningen of bankzaken, bijvoorbeeld. DApps hebben de mogelijkheid mensen te weigeren op basis van hun ras of financiële situatie. Wat een tussenpersoon als een “verdachte transactie” beschouwt, kan niet geblokkeerd worden. Velen beschouwen Ethereum als Web 3.0 – de toekomst van web-interactie – omdat gebruikers volledige controle hebben over wat ze doen en hoe ze het doen.

Wat doet Ethereum
Wat doet Ethereum?

Het belangrijkste succes van het Ethereum netwerk is gedecentraliseerde financiën geweest. DApps die verschillende functies binnen het ecosysteem kunnen uitvoeren begonnen rond 2019-2020 te verschijnen, en hun populariteit neemt met de dag toe. Het Ethereum netwerk zal meer gebruikt worden als gevolg van het toegenomen gebruik van DApps. De Ethereum DeFi gemeenschap is de grootste, met succesvolle DApps die mettertijd meer aandacht voor het platform brengen.

Non Fungible tokens, of NFT’s, helpen kunstenaars miljoenen dollars te verdienen door hun werk naar de blockchain te brengen. Waarom digitale kunst kopen als we het gewoon kunnen screenshotten, zou men zich kunnen afvragen. Dat is de reden waarom verzamelaars eigendom zoeken. NFT’s fungeren ook als een veilige methode van opslag en bewijs van eigendom. Het is in wezen een one-stop shop voor verzamelaars, dus het is gemakkelijk te zien waarom.

Het is dezelfde reden waarom iemand de originele “Mona Lisa” zou verkiezen boven een duplicaat, ook al is de kopie bijna identiek aan het origineel. In online spellen staan NFT’s ook voor bruikbare dingen en accessoires. Spelers kunnen unieke elementen van kunstenaars gebruiken om hun huizen en persoonlijkheden te verfraaien, waardoor kunstenaars nog een bron van inkomsten krijgen.

Er zijn niet-censureerbare sociale media apps gemaakt, waarmee gebruikers elkaar fooien kunnen geven voor inhoud. Gebruikers kunnen investeren in bezittingen, spelen om ze te vergroten, en ze dan met winst verkopen, zodat ze echt geld uit hun speeltijd kunnen halen. Er zijn voorspellingsplatforms die uitbetalen voor nauwkeurige voorspellingen, en ook freelance systemen die geen groot percentage van elke betaling nemen.

Dit alles is geautomatiseerd dankzij blockchain en slimme contracten, en DeFi geeft klanten meer macht over hun geld dan ooit tevoren.

Ethereum Mining

Mining is het proces waarbij een blok transacties wordt gemaakt dat aan de Ethereum blockchain wordt toegevoegd. Ethereum werkt momenteel met een proof-of-work blockchain, maar met Ethereum 2.0 zal het overschakelen op een proof-of-stake (PoS) blockchain voor schaalbaarheid en een meer ecologisch vriendelijke aanpak.

Ethereum miners zijn machines die de software draaien en transacties verwerken en blokken maken met behulp van hun tijd en rekenkracht. In gedecentraliseerde systemen zoals Ethereum moeten netwerkdeelnemers verifiëren of iedereen het eens is over de volgorde van de transacties. Miners helpen door blokken te genereren door computationeel moeilijke raadsels op te lossen, wat het netwerk tegen aanvallers beschermt.

Ethereum vs. Bitcoin

Terwijl Bitcoin de meest gebruikte cryptocurrency is, wil de Ethereum gemeenschap het project zien groeien. Het eerste is ontworpen om als digitaal geld te functioneren, en het doet dat Bewonderenswaardig.

Bitcoin is echter niet zonder nadelen. Het is een PoW netwerk dat moeite heeft met schalen, wat sommigen ertoe gebracht heeft aan te nemen dat het meer een waardeopslag is dan goud. Het feit dat Bitcoin een hard cap heeft van 21 miljoen munten draagt bij aan dat argument.

Ethereum, daarentegen, wil de huidige infrastructuur van het internet vervangen. Veel processen die nu nog tussenpersonen vereisen, zoals het gebruik van een app store of het in contact treden met fondsbeheerders, zullen geautomatiseerd worden. ETH wordt vaker gebruikt om met het netwerk te communiceren dan om geld te sturen, hoewel het beide kan.

Ontwikkelaars kunnen Ethereum gebruiken om een ERC-20 token te maken, wat een uniek Ether-compatibel token is voor elke DApp. Hoewel de procedure niet zonder gebreken is, betekent het wel dat alle op Ethereum gebaseerde munten technisch compatibel zijn. Het Bitcoin netwerk is exclusief voor Bitcoin.

Voordelen van Ethereum

Behalve decentralisatie en anonimiteit heeft Ethereum nog een aantal andere voordelen, waaronder de afwezigheid van censuur. Als iemand iets ongepasts tweet, kan Twitter er bijvoorbeeld voor kiezen de tweet te verwijderen en de persoon te straffen. Op een op Ethereum gebaseerde sociale media site kan dit echter alleen gebeuren als de gemeenschap het ermee eens is. Gebruikers met verschillende standpunten kunnen naar eigen goeddunken converseren, en het publiek kan beslissen wat wel en niet gesproken mag worden.

Door de gemeenschap opgelegde eisen verhinderen ook dat negatieve actoren de overhand krijgen. Om een verandering door te voeren zou iemand met snode bedoelingen 51% van het netwerk moeten controleren, wat in de meeste situaties praktisch moeilijk is. Het is veel veiliger dan een eenvoudige server die gehackt kan worden.

Dan zijn er slimme contracten, die veel van de handelingen van het traditionele web automatiseren die door centrale autoriteiten worden uitgevoerd. Upwork, bijvoorbeeld, vereist dat een freelancer het platform gebruikt om klanten te werven en betalingsafspraken te maken.

Upwork’s bedrijfsmodel betaalt zijn personeel, serverkosten, en andere uitgaven door een deel van elk contract te nemen. Een cliënt kan op Web 3.0 eenvoudig een slim contract samenstellen dat zegt: “Als de taak tegen X tijd is ingeleverd, worden de betalingen vrijgegeven.” Eenmaal geschreven zijn de regels hard gecodeerd in het contract en kunnen ze door geen van beide partijen veranderd worden.

Ether wordt ook toegankelijker dan ooit tevoren. PayPal en zijn Venmo dochter laten gebruikers bijvoorbeeld toe om direct in de app cryptocurrency te kopen met fiat valuta. Gezien de miljoenen klanten op elk platform zullen ze vrijwel zeker eerder vroeg dan laat meedoen.

Nadelen van Ethereum

Hoewel het het ideale platform lijkt te zijn, heeft Ethereum een paar belangrijke gebreken die aangepakt moeten worden.

De eerste overweging is schaalbaarheid. Buterin had Ethereum voor ogen op dezelfde manier als het internet dat nu doet, met miljoenen gebruikers die tegelijk meedoen. Maar door het PoW consensus mechanisme beperken de duur van de blokvalidatie en de gaskosten zo’n betrokkenheid. Decentralisatie is ook een belemmering. Alles wordt beheerd door een centrale instelling, zoals Visa, die de transactieprocedure verfijnd heeft.

Dan is er nog de kwestie van toegankelijkheid. Ethereum is duur om te maken en moeilijk om mee te communiceren voor personen die op het moment van schrijven onervaren zijn met de technologie ervan. Sommige sites vragen om gespecialiseerde portemonnees, wat inhoudt dat ETH van de ene portemonnee naar de andere moet worden overgebracht.

Voor mensen die gewend zijn aan ons huidige financiële ecosysteem is dit een onnodige stap die in het geheel niet beginnersvriendelijk is.

PayPal voegt cryptocurrency ondersteuning toe, maar klanten zullen er niets anders mee kunnen doen dan het daar houden. Om de toegankelijkheid op een zinvolle manier uit te breiden, moet het platform interfacen met DeFi en DApps.

De site bevat wel goed geschreven documentatie over het onderwerp, wat weer een andere belangrijke techniek is om nieuwe gebruikers aan te trekken. Het proces om Ethereum daadwerkelijk te gebruiken moet echter gestroomlijnd worden. Leren over blockchain is niet hetzelfde als het werkelijk gebruiken ervan.

Wat is Ethereum 2.0 ?

Ethereum is geleidelijk aan het updaten naar versie 2.0, die een proof-of-stake consensus proces zal bevatten. Het oorspronkelijke Ethereum netwerk is van plan om tussen 2020 en 2022 samen te gaan met de Beacon Chain – Ethereum 2.0’s eerste nieuwe functie.

De Beacon Chain lijkt op het eerste gezicht niet veel te veranderen, maar het introduceert de onderliggende wijzigingen die nodig zijn voor toekomstige uitbreidingen zoals shard chains. Weet je nog hoe we het eerder over schaalbaarheid hadden? Shard ketens en het sharding proces spelen een belangrijke rol bij het oplossen van schaalproblemen.

De handeling van het verspreiden van transacties over vele, kleinere blockchain netwerken staat bekend als sharding. Gebruikers met minder krachtige hardware kunnen deze kleinere netwerken draaien omdat ze slechts gegevens van een enkele shard hoeven op te slaan in plaats van het complete netwerk. Sharding, in essentie, maakt de validatie van Ethereum toegankelijker, terwijl het ook helpt het hoofdnetwerk te decongestioneren.

Veel liefhebbers van cryptocurrency zijn optimistisch over Ethereum 2.0. NFT’s winnen aan populariteit bij beroemdheden, en het publieke blockchain bewustzijn neemt toe. Al deze activiteit heeft daarentegen geleid tot hogere transactiekosten en langere validatieperiodes, wat de noodzaak van Ethereum 2.0 aantoont. Dit kan een zorg zijn omdat vergoedingen vaak meer dan de helft van het transactiebedrag kunnen kosten. Gelukkig werken DApp ontwikkelaars er hard aan om het toegankelijker te maken als voorbereiding op wijdverbreid gebruik.

Proof-of-stake consensus, een cruciaal onderdeel van Ethereum 2.0, is een deel van de oplossing. Ethereum 2.0 luidt de overgang in naar een PoS consensus algoritme, dat minder energie-intensief is dan mining. Mijnwerkers worden vervangen door validators in Proof-of-Stake, dat zijn gebruikers die de Ethereum blockchain onderhouden, transacties valideren, enzovoort. Ze zijn niets meer dan een ander soort node.

Er moet een minimum van 32 ETH gestoken worden om een volwaardige validator te worden, tenminste in de begindagen van Ethereum 2.0. Validators verdienen ETH voor hun inspanningen door een computer met het netwerk verbonden te laten. De premisse is dat mensen die hun ETH op het spel zetten het beste voor hebben met het netwerk en tot het uiterste zullen gaan om het succes ervan te verzekeren. Bovendien, als een validator niet deelneemt of zich met kwaadaardig gedrag inlaat, riskeert hij zijn ETH te verliezen.

Proof-of-stake zou een snellere en meer toegankelijke methode van blockchain consensus zijn. Het vereist geen bijzondere hardware, in tegenstelling tot mining, dus iedereen met geld en een smartphone kan meedoen. In theorie zou het netwerk zich moeten ontwikkelen als gevolg van deze toegankelijkheid. Hoe groter het aantal validators, hoe meer blokken gevalideerd worden. Extra validators decentraliseren Ethereum verder, waardoor de veiligheid toeneemt naarmate de rol groeit.

Wat is Ethereum 2.0
Hoe Ethereum kopen

Een bank of een online makelaardij als Vanguard of Fidelity zal je geen cryptocurrency kunnen verkopen. Je zult in plaats daarvan een bitcoin handelssite moeten gebruiken. Er zijn verschillende cryptocurrency beurzen om uit te kiezen, met dashboards variërend van eenvoudig tot complex voor gevorderde handelaren. Omdat verschillende platforms uiteenlopende prijzen, veiligheidsmaatregelen, en andere kenmerken hebben, is het een goed idee om wat onderzoek te doen voor je je vastlegt.

Om een crypto beursrekening te openen, zul je bijna waarschijnlijk wat persoonlijke informatie moeten verstrekken en je identiteit laten valideren. Daarna kun je, door je bankrekening of bankpas te verbinden, je rekening financieren. De kosten zullen zeer zeker verschillen naargelang de optie die je kiest.

Het financieren van je account impliceert niet dat je Ethereum gekocht hebt, en je wilt niet dat je onbelegde fondsen ongebruikt blijven zitten, net als op elke andere beleggingsrekening. Om op dit moment te investeren, moet je eerst Ethereum kopen.

Nadat je account gevuld is, kun je je US dollars omwisselen voor Ethereum. Typ eenvoudig het bedrag in dat je voor Ethereum wilt inwisselen. Je zult hoogstwaarschijnlijk aandelen van een enkele Ethereum valuta kopen, afhankelijk van de prijs van Ethereum en hoeveel je wilt kopen. Je aankoop wordt weergegeven als een deel van het totaal aantal beschikbare ether munten.

Als je gewoon een kleine hoeveelheid cryptocurrency hebt, is het gemakkelijker om die in je wisselrekening te laten. Een digitale portemonnee, daarentegen, kan je helpen je tegoeden naar een veiliger bewaarplaats te verplaatsen. Digitale portemonnees zijn er in allerlei vormen, elk met verschillende niveaus van beveiliging, zoals een papieren portemonnee of een mobiele portemonnee.

Moet je Ethereum kopen?

Naar marktkapitalisatie is Ethereum de op een na waardevolste cryptocurrency, en het wordt beschouwd als het zilver tegen het goud van Bitcoin. Het is mogelijk dat het hogere risico van Ethereum gelijk staat aan hogere winsten, net als elke andere investering. In elk geval is het niet langer 2009: Ethereum is het proof-of-concept stadium voorbij, en nu is het tijd voor beleggers die deze activaklasse nog moeten onderzoeken.

Doe je eigen studie voor je een groot deel van je pensioengeld in Ethereum of een andere cryptocurrency investeert, gezien de onzekerheid en volatiliteit van de markt. In een evenwichtige portefeuille kan het echter het overwegen waard zijn als een agressieve groeimogelijkheid. Zet er natuurlijk niet meer geld in dan je je kunt veroorloven te verliezen.

De toekomst van Ethereum

De Ethereum blockchain heeft de laatste maanden aan populariteit gewonnen omdat ontwikkelaars er een heleboel gedecentraliseerde financiële toepassingen en niet-financiële tokens (NFT’s) mee bouwen. Volgens aanhangers heeft de komst van nieuwe toepassingen als deze – die tot de eerste behoren die op een openbare blockchain draaien – al een enorm netwerkeffect teweeggebracht, omdat grotere activiteit extra ontwikkelaars naar Ethereum trekt.

Fundamentele vragen blijven echter bestaan, zoals de vraag of Ethereum, dat achterloopt op schema met een complexe reeks technologische upgrades, zal kunnen concurreren met meer wendbare concurrenten en of er een consensus zal ontstaan over het gebruik ervan op lange termijn naarmate de cryptowereld evolueert.

Beleggers als Garg daarentegen geloven dat vanwege Ethereum’s betekenis op lange termijn de cryptocurrency markten toe zijn aan een ommekeer, waarbij Bitcoin weer de absolute controle krijgt.

Als u meer wilt leren over cryptocurrencies, lees dan de artikelen: Wat is IOTA, Wat is TRON, wat is BNB.

Andere Cryptocurrencies:









Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT