De crypto informatie website

Wat is Cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitaal betalingsmechanisme dat niet afhankelijk is van banken voor transactieverificatie. Het is een peer-to-peer systeem waarmee iedereen van overal betalingen kan doen en ontvangen. Cryptocurrency betalingen bestaan uitsluitend als digitale ingangen in een online database die specifieke transacties identificeert, en niet als tastbaar geld dat in de echte wereld wordt rondgedragen en uitgewisseld. De transacties die je met cryptocurrency geld doet worden in een openbaar grootboek bijgehouden. Digitale portemonnees worden gebruikt om cryptocurrency op te slaan.

De bijnaam “cryptocurrency” komt van het feit dat het gebruik maakt van versleuteling om transacties te verifiëren. Dit betekent dat het opslaan en versturen van cryptocurrency gegevens tussen portemonnees en naar openbare grootboeken ingewikkelde codering vereist. Het doel van versleuteling is om veiligheid en zekerheid te garanderen.
Bitcoin, de eerste cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd en is vandaag nog steeds de bekendste. Veel van de fascinatie voor cryptocurrencies komt voort uit de wens om met winst te handelen, waarbij speculanten de prijzen soms hoog opdrijven.

Bitcoin

Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrencies zijn gebaseerd op de blockchain, een gedistribueerde openbare databank die alle transacties bijhoudt en door de houders van de valuta wordt bijgewerkt.

Cryptocurrency eenheden worden gevormd door een proces dat mijnbouw heet, waarbij rekenkracht van computers wordt ingezet om ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen en zo munten te genereren. Gebruikers kunnen de munten ook van makelaars kopen, die ze dan kunnen opslaan en uitgeven met behulp van versleutelde portemonnees.

Je bezit niets concreets als je cryptocurrency bezit. Wat je bezit is een sleutel waarmee je een record of een meeteenheid van de ene persoon naar de andere kunt overbrengen zonder tussenkomst van een betrouwbare derde.

Hoewel Bitcoin al sinds 2009 bestaat, staan cryptocurrencies en blockchain technologieën nog in de kinderschoenen wat financiële toepassingen betreft, en er zullen er in de toekomst nog meer volgen. Obligaties, aandelen, en andere financiële activa zouden in de toekomst allemaal via de technologie verhandeld kunnen worden.

Voorbeelden van cryptocurrency

Er bestaan duizenden cryptocurrencies. Tot de bekendste behoren:
Bitcoin was de eerste cryptocurrency, en het is nog steeds de meest verhandelde, nadat het in 2009 gelanceerd werd. Satoshi Nakamoto – waarvan grotendeels wordt aangenomen dat het een pseudoniem is voor een persoon of groep mensen van wie de ware identiteit onbekend is – creëerde de munt.
Ethereum (ETH) of Ethereum is een blockchain platform dat in 2015 ontstond en zijn eigen cryptocurrency heeft, Ether (ETH) of Ethereum. Na Bitcoin is het de meest gebruikte cryptocurrency.
Litecoin: Litecoin lijkt het meest op bitcoin, maar het is sneller op weg gegaan met nieuwe innovaties, zoals snellere betalingen en processen om meer transacties mogelijk te maken.
Ripple werd opgericht in 2012 en is een verdeelde grootboektechnologie. Ripple kan niet alleen gebruikt worden om cryptocurrency transacties bij te houden, maar ook om andere soorten transacties te volgen. De makers ervan hebben samengewerkt met een aantal banken en financiële instellingen.
Om zich van Bitcoin te onderscheiden worden niet-Bitcoin cryptocurrencies aangeduid als “altcoins”.

Voorbeelden van cryptocurrency

Hoe cryptocurrency kopen

Je vraagt je misschien af hoe je veilig cryptocurrency kunt kopen. Doorgaans zijn er drie processen bij betrokken. Dat zijn de volgende:

Stap 1: kies een platform.
De eerste stap is het kiezen van een platform om mee te werken. In het algemeen heb je de keuze tussen een gewone makelaar of een cryptocurrency beurs:
Makelaars die in de traditionele zin werken. Dit zijn online makelaars waarmee je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen, maar ook andere financiële activa zoals aandelen, obligaties, en exchange-traded funds (ETF’s). Deze platforms staan erom bekend dat ze lagere handelskosten hebben, maar minder crypto functies.
Beurzen voor cryptocurrencies. Er zijn verschillende uitwisselingen voor cryptocurrencies om uit te kiezen, elk met zijn eigen set cryptocurrencies, opties voor portefeuilleopslag, rentedragende rekeningalternatieven, en andere functies. Door verschillende beurzen worden op activa gebaseerde vergoedingen aangerekend.
Overweeg welke cryptocurrencies beschikbaar zijn, de vergoedingen die ze aanrekenen, hun beveiligingskenmerken, keuzes voor opslag en geldopname, en eventueel voorlichtingsmateriaal bij het evalueren van verschillende platforms.

Stap 2: geld aan je rekening toevoegen
Als je een platform gekozen hebt, moet je je rekening financieren voor je kunt beginnen handelen. Hoewel dit per platform verschilt, staan de meeste crypto beurzen gebruikers toe om crypto te kopen met fiat (door de overheid uitgegeven) valuta zoals de Amerikaanse dollar, het Britse pond, of de euro met behulp van hun debet- of creditkaart.
Credit card aankopen van cryptocurrency worden gevaarlijk geacht, en sommige beurzen staan ze niet toe. Cryptotransacties worden ook door sommige credit card maatschappijen niet toegestaan. Dit komt omdat cryptocurrencies uiterst volatiel zijn, en het risico om in de schulden te raken – of misschien fikse creditcard transactiekosten te betalen – voor bepaalde activa is niet aan te raden.
ACH en overschrijvingen worden door sommige sites ook aanvaard. De betalingsmethoden die worden aanvaard en de tijd die nodig is om geld te storten of op te nemen verschillen per platform. Evenzo varieert de tijd die nodig is om stortingen te vereffenen, afhankelijk van de soort betaling.
Vergoedingen zijn een belangrijke overweging. Deze vergoedingen kunnen transactiekosten voor stortingen en opnames omvatten, maar ook handelskosten. De kosten variëren naargelang de betalingswijze en het platform, dus doe van tevoren je huiswerk.

Stap 3: Een aankoop doen
Je kunt het web- of mobiele platform van je makelaar of beurs gebruiken om een order te plaatsen. Als je cryptocurrencies wilt kopen, ga je naar “kopen”, kies je het ordertype, voer je het aantal munten in dat je wilt verwerven, en bevestig je de order. Orders om te “verkopen” volgen dezelfde procedure.
Er zijn ook andere manieren om in cryptocurrency te investeren. PayPal, Cash App, en Venmo zijn voorbeelden van betalingsplatforms waarmee klanten cryptocurrencies kunnen kopen, verhandelen, of opslaan. Daarnaast zijn de volgende investeringsvehikels beschikbaar:
Bitcoin trusts: Bitcoin trusts kunnen gekocht worden met een gewone makelaarsrekening. Via de beurs bieden deze vehikels gewone beleggers toegang tot cryptocurrency.
Bitcoin beleggingsfondsen: Je kunt kiezen tussen Bitcoin ETF’s en Bitcoin beleggingsfondsen.
Blockchain aandelen of ETF’s: Blockchain bedrijven die gespecialiseerd zijn in de technologie achter crypto en cryptotransacties zijn een andere manier om indirect in crypto te investeren. Als alternatief zou je kunnen beleggen in blockchain-gerelateerde aandelen of exchange-traded funds (ETF’s).
Je beste keuze zal bepaald worden door je beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie.

Hoe bewaar je cryptocurrency

Als je eenmaal bitcoin gekocht hebt, moet je die veilig bewaren om te voorkomen dat ze gehackt of gestolen worden. Cryptocurrencies worden meestal opgeslagen in crypto wallets, dat is fysieke hardware of online software die de privésleutels van je cryptocurrencies veilig opslaat. Sommige beurzen bieden portemonneediensten aan, zodat je je geld direct op het platform kunt opslaan. Niet alle beurzen of makelaars geven je echter automatisch een portemonnee.
Er zijn een verscheidenheid aan portemonnee aanbieders waaruit je kunt kiezen. De termen “hot wallet” en “cold wallet” worden gebruikt om twee soorten portemonnees aan te duiden:
Warme portemonnee opslag: “Warme portemonnees” verwijst naar cryptocurrency opslag die internet software gebruiken om de privésleutels van je tegoeden veilig te stellen.
Opslag van een koude portemonnee: Koude portemonnees (ook wel hardware portemonnees genoemd) vertrouwen op offline elektrische apparaten om je privésleutels veilig op te slaan, in tegenstelling tot warme portemonnees.
Koude portemonnees brengen meestal kosten in rekening, terwijl warme portemonnees dat niet doen.

Hoe cryptocurrency kopen.

Wat kun je voor je bitcoins krijgen?

Bitcoin was vanaf het begin ontworpen om een dagelijkse transactievaluta te zijn, waarmee gebruikers van alles kunnen kopen, van een kop koffie tot een computer, en ook big-ticket dingen zoals onroerend goed. Dat is nog niet gebeurd, en hoewel het aantal instellingen dat cryptocurrencies gebruikt toeneemt, zijn grote transacties met cryptocurrencies nog steeds ongewoon. Desondanks kan crypto gebruikt worden om allerlei dingen van e-commerce platforms te kopen. Enkele gevallen zijn als volgt:

Technologie en e-commerce sites:
Verschillende technologiebedrijven, zoals newegg.com en Microsoft, accepteren cryptocurrency op hun websites. Overstock, een online winkelier, was een van de eersten die Bitcoin accepteerde. Het wordt ook geaccepteerd door Shopify, Rakuten, en Home Depot. 

Luxe goederen:
Sommige luxe winkels accepteren cryptocurrency als betaalmiddel. Zo accepteert online luxe winkel Bitdials Bitcoin in ruil voor Rolex, Patek Philippe, en andere high-end uurwerken.

Auto’s: 
Sommige autodealers accepteren nu cryptocurrencies als betaling, variërend van massamerken tot luxe merken in het hogere segment.

Verzekeringen:
AXA verklaarde dat het begonnen is Bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden voor al zijn verzekeringslijnen, behalve levensverzekeringen (wegens problemen met de regelgeving). Premier Shield Insurance, dat in de Verenigde Staten woonhuis- en autoverzekeringsplannen verkoopt, accepteert ook Bitcoin voor premiebetalingen.
Je kunt een bitcoin debetkaart, zoals BitPay in de Verenigde Staten, gebruiken om cryptocurrency uit te geven bij een winkelier die het niet direct aanneemt.

Wat kun je voor je bitcoins krijgen

Cryptocurrency fraude en oplichting met cryptocurrency

Cryptocurrency criminaliteit zit helaas in de lift. Zwendelpraktijken met cryptocurrency zijn onder andere:
Nep websites: Oplichters met nep getuigenissen en crypto jargon die enorme, gegarandeerde winsten beloven als je blijft investeren.
Virtuele Ponzi schema’s: Cryptocurrency dieven bieden fictieve mogelijkheden om in digitale valuta’s te investeren en wekken de illusie van hoge rendementen door oude investeerders terug te betalen met geld van nieuwe investeerders. Voordat de daders ervan in december 2019 werden aangeklaagd, had één zwendelorganisatie, BitClub Network, meer dan $700 miljoen opgehaald.
“Celebrity” endorsements: Oplichters doen zich voor als miljonairs of bekende figuren op het internet, en beloven je investering in virtuele valuta te vermenigvuldigen, maar stelen in plaats daarvan wat je inbrengt. Ze kunnen zelfs messaging applicaties of chat forums gebruiken om geruchten te verspreiden dat een bekende zakenman een bepaalde cryptocurrency steunt. De oplichters verkopen hun investering nadat ze investeerders hebben aangemoedigd te kopen en de prijs hebben opgedreven, en de munt verliest waarde.
Oplichting met virtuele valuta: De FBI heeft een waarschuwing afgegeven voor een nieuwe trend in online dating scams, waarbij oplichters mensen die ze via dating apps of sociale media ontmoeten overhalen om in virtuele valuta te investeren of te handelen. In de eerste zeven maanden van 2021 ontving het Internet Crime Complaint Centre van de FBI meer dan 1.800 meldingen van cryptogerichte liefdeszwendel, met verliezen van in totaal $133 miljoen.
Anders kunnen fraudeurs zich voordoen als legale handelaren in virtuele valuta of nepbeurzen opzetten om klanten te bedriegen. Een ander soort crypto-zwendel betreft bedrieglijke verkooppraatjes voor op cryptocurrency gebaseerde individuele pensioenplannen. Dan is er ook nog gewoon cryptocurrency hacking, waarbij hackers zich toegang verschaffen tot de digitale portemonnees van mensen en hun virtuele valuta stelen.

Is cryptocurrency veilig?

Blockchain technologie wordt algemeen gebruikt om cryptocurrencies te maken. De manier waarop transacties in “blokken” worden vastgelegd en van een tijdstempel worden voorzien, wordt beschreven met blockchain. Het is een langdurige, ingewikkelde procedure, maar het eindresultaat is een veilig digitaal grootboek van cryptocurrency transacties dat hackers niet kunnen veranderen.
Transacties vereisen ook een twee-factor authenticatie proces. Om een transactie te beginnen, kan je gevraagd worden een login en wachtwoord in te voeren. Daarna kan je gevraagd worden een authenticatiecode in te sturen die via een sms naar je persoonlijke mobiele telefoon wordt gestuurd.
Hoewel er beveiligingsmaatregelen zijn getroffen, betekent dit niet dat cryptocurrencies ondoordringbaar zijn voor hackers. Verschillende geruchtmakende hacks hebben een ravage aangericht aan bitcoin startups. Coincheck werd voor $534 miljoen gehackt, en BitGrail werd voor $195 miljoen gehackt, waarmee ze twee van de duurste cryptocurrency aanvallen van 2018 waren.
De waarde van virtuele valuta wordt, in tegenstelling tot door de overheid gesteund geld, uitsluitend bepaald door vraag en aanbod. Dit kan tot dramatische schommelingen op de markt leiden, met grote winsten of verliezen voor beleggers tot gevolg. Bovendien zijn beleggingen in cryptocurrency’s, in vergelijking met traditionele financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen, aan aanzienlijk minder overheidstoezicht onderworpen.

Als je meer wilt weten, bekijk dan de artikelen: Wat is pancakeswap, Wat is Cardano, Wat is XRP.

Vier tips om veilig in cryptocurrency te beleggen

Alle beleggingen houden volgens Consumer Reports risico’s in, maar volgens sommige deskundigen is bitcoin een van de riskantere beleggingsmogelijkheden die er zijn. Als je overweegt in cryptocurrencies te investeren, kunnen deze aanwijzingen je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Onderzoek beurzen:
Leer over bitcoin exchanges voor je investeert. Er zijn ongeveer 500 exchanges om uit te kiezen, volgens schattingen. Doe je huiswerk, bestudeer recensies, en spreek met meer ervaren beleggers voor je een beslissing neemt.
Weet hoe je je digitale valuta moet opslaan:
Je moet cryptocurrency bewaren als je ze koopt. Je kunt ze bewaren in een digitale portemonnee of op een beurs. Hoewel er verschillende soorten portemonnees zijn, heeft elk zijn eigen set voordelen, technologische behoeften, en beveiligingskenmerken. Je moet je opslagmogelijkheden onderzoeken voor je investeert, net zoals je dat met uitwisselingen zou doen.

Diversifieer je beleggingen:
Diversificatie is essentieel voor elke succesvolle investeringsstrategie, en dat geldt vooral als het om cryptocurrency gaat. Zet niet al je geld in Bitcoin alleen maar omdat het een bekende naam is. Er zijn duizenden mogelijkheden, en je kunt je portefeuille het beste diversifiëren door in andere valuta’s te beleggen.

Bereid je voor op volatiliteit:

Wees je ervan bewust dat de markt voor cryptocurrency’s nogal volatiel is, dus verwacht ups en downs. De prijzen zullen sterk schommelen. Cryptocurrency past misschien niet bij je als je beleggingsportefeuille of je geestelijke gezondheid het niet aankunnen.
Cryptocurrency is momenteel helemaal in, maar houd er rekening mee dat het nog in de kinderschoenen staat en als zeer speculatief beschouwd wordt. Wees voorbereid op de ontberingen die komen kijken bij het investeren in iets nieuws. Als je besluit mee te doen, doe dan eerst je huiswerk en begin met een kleine investering.
Het gebruik van een uitgebreide antivirus is een van de grootste methoden om online veilig te blijven. Kaspersky Internet Security beschermt je tegen malware infecties, spyware en gegevensdiefstal, en biedt ook versleuteling van bankkwaliteit voor online betalingen.

Andere Cryptocurrencies:









Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT