De crypto informatie website

Lijken Cryptocurrencies echt op Ponzi Schemes? Dit is wat experts te zeggen hebben

Lijken Cryptocurrencies echt op Ponzi Schemes

Hoewel T. Rabi Sankar, de vice-gouverneur van de RBI, cryptocurrencies Ponzi-systemen heeft genoemd, blijven experts op dit gebied erbij dat, met uitzondering van negatieve actoren, het echte bedrijven zijn.

T. Rabi Sankar, de vice-gouverneur van de Reserve Bank of India (RBI), verklaarde dat het verbieden van cryptocurrencies de beste koers is voor India toen hij op maandag 14 februari sprak voor de Indiase Vereniging van Banken. Hij vergeleek cryptocurrencies met Ponzi schema’s of erger.

Hij verklaarde in een toespraak dat “we ook hebben gezien dat cryptocurrencies niet vatbaar zijn voor een definitie als een valuta, actief of grondstof; ze hebben geen onderliggende kasstromen; ze hebben geen intrinsieke waarde; dat ze vergelijkbaar zijn met Ponzi-schema’s, en misschien zelfs erger zijn.”

Maar zijn cryptocurrency legitieme Ponzi schema’s? Laten we luisteren naar de professionals.

Hoe werken Ponzi-schema’s?

Een Ponzi-schema is een frauduleus investeringsschema dat beleggers lokt met hoge rendementen en weinig risico. De uitdrukking werd voor het eerst gebruikt in 1920 door een oplichter met de naam Charles Ponzi. Adele Spitzeder in Duitsland en Sarah Howe in de VS worden echter gecrediteerd voor de vroegst bekende gevallen van dit soort investeringsfraude uit het midden en het einde van de jaren 1800.

In een Ponzi-schema, een beleggingsfraude, wordt de klanten een aanzienlijke uitbetaling beloofd met weinig of geen risico. Bedrijven die Ponzi-schema’s beheren, doen al hun inspanningen om nieuwe investeerders te lokken. Dit zijn typisch multi-level marketing systemen waarbij fondsen van nieuwe investeerders worden gebruikt om eerdere investeerders terug te betalen voor hun “verdiensten”. Dit gaat zo door tot er meer investeerders bijkomen.

Aangezien een product wordt verkocht, is multi-level marketing op zich niet verboden in India. Direct-marketingorganisaties mogen echter geen piramideschema’s of money-transfer schemes promoten.

Doen cryptocurrencies u denken aan Ponzi-schema’s?

Volgens sommige analisten werken sommige cryptocurrencies als Ponzi-schema’s. “Er zijn veel cryptocurrency items met programma’s die proberen te werken als Ponzi schema’s. Ondanks dat het wijdverspreid is, is het veel meer geliefd in naties zoals Maleisië en Indonesië. Volgens Sathvik Vishwanath, medeoprichter en CEO van Unocoin, een cryptocurrency-uitwisseling, “wordt crypto gebruikt als betaalmethode omdat het eenvoudiger is en, door crypto te gebruiken, kunnen ze het hele Ponzi-schema openstellen voor de hele wereld in plaats van beperkt te zijn tot een bepaald gebied of regio.”

Sterker nog, volgens Gaurav Mehta, de bedenker van Catax, een online platform voor cryptobelastingen en -controles, zijn cryptocurrencies erger dan Ponzi-schema’s. “Het is een complexer activum dan een Ponzi-schema, en het is erger omdat het ingrijpt in het valutasysteem en nationale overheden ondermijnt, naast het aanmoedigen van evangelisatie. “Wanneer Bitcoin voorbijgaat, zullen zij (beleggers) met niets achterblijven; wanneer de tulpenkoorts afloopt, zullen er tenminste tulpen zijn om aan te ruiken,” merkte hij op.

Sommigen zijn het daar niet mee eens. De handel in cryptocurrency is zeer volatiel als gevolg van marktomstandigheden, regelgevingskwesties en andere variabelen, waardoor beleggers de mogelijkheid hebben om grote rendementen te verdienen, maar terwijl ze te maken hebben met grote risico’s, in tegenstelling tot Ponzi-schema’s die grote rendementen zonder risico beloven.

“Het is volstrekt onjuist om cryptocurrency-activa gelijk te stellen aan Ponzi-regelingen. Ponzi-schema’s zouden multi-level marketing schema’s en chit fund schema’s omvatten die hoge rendementen garanderen, aldus Sharat Chandra, vice-president van onderzoek en strategie bij EarthID, een wereldwijd platform voor gedecentraliseerd self-sovereign identity management.

Slechte actoren bemoeilijken de strijd om de legitimiteit van cryptocurrencies, vooral nu de discussie over cryptocurrencies zich heeft uitgebreid tot meer dan alleen betalingen (wettig betaalmiddel) en ook onderwerpen als asset tokenization, de metaverse, gaming en web 3.0 aan bod komen.

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT