De crypto informatie website

Wat is Aave? Binnen het DeFi Lenen Protocol

Wat is Aave

In een notendop

  • Aave is een gedecentraliseerd leensysteem dat gebruikers in staat stelt cryptocurrency direct van elkaar te lenen of uit te lenen.
  • “Liquidity pools” zijn door gebruikers gedeponeerde digitale activa die veranderen in fondsen die het protocol kan uitlenen.

Het Aave-protocol voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) maakt het lenen en uitlenen van cryptocurrencies en real-world assets (RWA’s) mogelijk zonder de noodzaak van een gecentraliseerde tussenpersoon. Ze verdienen beide rente bij het lenen en betalen deze bij het uitlenen.

Alle tokens op het Aave-netwerk, bekend als ERC20-tokens, gebruiken de Ethereum-blockchain om transacties uit te voeren. Aave werd aanvankelijk gebouwd bovenop het Ethereum-netwerk. Sindsdien is Aave uitgebreid met ketens als Avalanche, Fantom, en Harmony.

Het protocol zelf maakt gebruik van een gedecentraliseerde autonome organisatie, of DAO. Het wordt dus gerund en bestuurd door degenen die AAVE-tokens bezitten en deze gebruiken om hun stem uit te brengen.

Wist u dat?

Het item was voorheen bekend als ETHLend voordat het een nieuwe naam kreeg, Aave. Een groep geleid door een Finse rechtenstudent genaamd Stani Kulechov creëerde beide.

Hoe Aave leent werkt

Hoe Aave leent werkt

In het verleden was het voor het verkrijgen van een lening nodig om een bank of andere financiële instelling te bezoeken en veel liquide geld bij de hand te hebben. In ruil voor de lening eist de bank een onderpand, dat in het geval van een autolening de feitelijke autotitel zou zijn. Daarna betaalt u maandelijks de hoofdsom en de rente aan de bank.

DeFi is uniek. Een bank is afwezig. In plaats daarvan worden de arbeidsintensieve taken afgehandeld door slimme contracten, wat computerprogramma’s zijn die transacties automatiseren (zoals verkopen als een tokenprijs een bepaald niveau bereikt). DeFi elimineert tussenpersonen van spaarrekeningen, termijncontracten, en de handel in activa.

In de praktijk betekent dit dat je geld van anderen kunt lenen door cryptocurrencies te gebruiken als betaling, in tegenstelling tot banken. Je moet echter nog steeds onderpand bieden. Dat zijn andere cryptocurrency munteenheden in een DeFi systeem dat fiat-vrij wil zijn.

Bovendien eisen veel DeFi systemen overcollateralization vanwege de volatiliteit van cryptocurrencies. Daarom zou je meer geld in een andere munt dan $500 moeten inbrengen om in aanmerking te komen voor een crypto-lening op Aave. Uw onderpand kan worden geliquideerd, wat betekent dat het protocol het neemt om de kosten van uw lening te voldoen, als de prijs daalt en het bedrag erin niet langer het bedrag dekt dat u hebt geleend.

Tether, DAI, USD Coin, en Gemini dollars zijn slechts een paar van de stablecoins waar Aave momenteel pools voor heeft. Avalanche, Fantom, Harmony, en Polygon zijn een paar andere markten.

Aave biedt ook pools voor fysieke activa zoals onroerend goed, vracht en vrachtrekeningen, en betalingsvoorschotten. Brick and mortar-bedrijven kunnen delen van hun activiteiten tokeniseren voor dergelijke pools met de hulp van een partnerbedrijf genaamd Centrifuge. Investeerders kunnen deze tokens kopen (of houden als onderpand) zodra ze zijn getokenized, en ze zullen zich gedragen als obligaties en een rendement op hun investeringen geven. Daarom kunnen bedrijven in de echte wereld geld lenen met deze activa als onderpand.

Voor welk doel zou u cryptocurrency willen lenen?

Hoewel het kopen of verkopen van cryptocurrency vaak zinvoller is, is het af en toe ook zinvol om het te lenen. Arbitrage is een van de meest voor de hand liggende. Als u ziet dat een token tegen verschillende prijzen wordt verhandeld op verschillende beurzen, kunt u misschien profiteren door het op de ene locatie te kopen en op een andere locatie te verkopen.

Je zou echter veel van de cryptocurrency moeten houden om een substantieel rendement te maken, omdat de verschillen vaak verwaarloosbaar zijn zodra transactiekosten en spreads in aanmerking worden genomen.

Flashleningen van Aave kunnen in deze situatie helpen. Aave heeft het concept van “flitsleningen” uitgevonden, waarbij leners ongedekte leningen in cryptocurrency afsluiten, de fondsen gebruiken om een item te verwerven, het met winst te verkopen en vervolgens de lening volledig terugbetalen.

Werking van liquiditeitspools

Terugkomend op DeFi, laten we zeggen. Als je in de begindagen van gedecentraliseerde financiering een asset wilde lenen, moest je iemand op het netwerk vinden die het aan je wilde uitlenen – tegen een prijs en op voorwaarden die jullie beiden overeenkwamen.

Sindsdien is de situatie veranderd.

Aave kiest voor wat in wezen pool-to-peer lending is in plaats van de volledige peer-to-peer lending procedure.

Dit is hoe het werkt: Digitale activa worden door gebruikers gestort in “liquiditeitspools.” Deze worden omgezet in geld dat het protocol kan gebruiken om leningen mee te maken. Iedereen die “liquiditeit verschaft” door zijn tokens aan een pool toe te voegen, ontvangt nieuwe aTokens. (De “a” staat voor Ave. Daarom, als je DAI toevoegt aan de liquiditeitspool, krijg je aDAI terug.

Je ontvangt als aToken-houder een deel van de flitsleningen van het platform, evenals rente op die aTokens. Je zult niet veel geld verdienen als je tokens toevoegt aan een pool die al veel overtollige liquiditeit heeft. U zult echter meer krijgen als u tokens inlegt die het protocol hard nodig heeft.

Hetzelfde geldt voor leners; rentetarieven veranderen op basis van het bedrag dat u leent.

Aave introduceerde protocolversie 3 in maart 2022, die een component heeft met de naam Portal. Aave kan dankzij Portal vlekkeloos functioneren op alle blockchains. Je kunt nu bij wijze van spreken op ketens als Solana of Avalanche leen- of uitleenprotocollen aangaan door gebruik te maken van Aave.

Waarom doen niet meer mensen het?

Er zijn een paar oorzaken. Om de site te gebruiken, moet je eerst bitcoin storten in Aave; je kunt het niet gewoon kopen met een credit- of debitcard. (En sommige mensen zijn niet bereid om kleinere bedragen te storten als de Ethereum transactiekosten hoog zijn).

Ten tweede is er een risico-component, en Aave vertrouwt zwaar op liquidaties om de schuld te controleren en ervoor te zorgen dat leners nog steeds leningen kunnen krijgen. Na het liquideren van het onderpand, als er nog steeds onvoldoende liquiditeit is, bevat Aave een failsafe bekend als de Safety Module. Gebruikers hebben AAVE tokens bijgedragen aan deze pool. Zij worden gecompenseerd met extra AAVE als alles rustig is. Het systeem zal de AAVE-tokens liquideren als het een kapitaalinjectie nodig heeft.

Wat is het doel van de AAVE token?

Het AAVE-protocol wordt bestuurd via tokens. De richting van Aave en de manier waarop het protocol zijn financiën beheert zijn ter stemming aan de houders van AAVE tokens. Eén stem is gelijk aan één AAVE token.

AAVE-tokens kunnen ook door gebruikers worden geplaatst als onderpand. Wanneer zij dat doen, worden hun leenbedragen verhoogd. Leners die AAVE als onderpand stellen, kunnen ook de leenkosten vermijden en krijgen er een korting op.

Het feit dat AAVE het token is gekoppeld aan het Aave DeFi protocol maakt het een van de meest waardevolle DeFi munten.

AAVE kan worden gekocht of verkocht op een verscheidenheid aan cryptocurrency-uitwisselingen, zoals Binance en Huobi Global.

Wist u dat?

Voordat het zijn naam veranderde in Aave, stond het token van ETHLend bekend als LEND. Na de rebranding verloren LEND-houders hun vermogen om invloed uit te oefenen op Aave; als gevolg daarvan werd een voorstel goedgekeurd dat de inwisseling van 100 LEND-tokens voor één nieuw AAVE-token toestond, een ERC-20-token op basis van Ethereum, dat houders controle zou geven over Aave.

Toekomstplannen voor Aave

Aave is nog steeds bezig met het uitbreiden van zijn DeFi ecosysteem. Aave onthulde zijn intenties om in juli 2022 een eigen stablecoin, GHO, te introduceren, afhankelijk van de goedkeuring van een ARC (Aave request for comments) van houders van AAVE-tokens. Als het plan wordt goedgekeurd, zal GHO debuteren als een overcollateralized stablecoin die wordt ondersteund door een “gediversifieerde set van crypto-activa.”

Het voorstel zei verder dat door “100% van de rentebetalingen op GHO-leningen naar de DAO te sturen,” de toevoeging van GHO het “concurrentievermogen” van stablecoin-leningen op het Aave-protocol zal vergroten.

GHO zou een gedecentraliseerde, door onderpand gedekte stablecoin zijn, vergelijkbaar met Maker’s DAI, in tegenstelling tot Terra’s tot mislukken gedoemde UST, waarvan de ineenstorting een van de meest opmerkelijke gevolgen was van de crypto meltdown medio 2022. Terra’s UST was een algoritmische stablecoin.

Om de uitgifte van een buitensporige hoeveelheid GHO te voorkomen, garandeerden Aave Companies bovendien dat “substantiële risicobeperkende elementen” zouden worden geïmplementeerd.

Met de introductie van Lens Protocol, een gedecentraliseerd social media netwerk gebouwd op Polygon dat gebruikers in staat stelt hun content op te slaan als NFT’s, breidt Aave zich ook uit buiten DeFi.

Aave’s bedenker Stani Kulechov vertelde Decrypt voorafgaand aan het debuut van de dienst: “Wij geloven dat content creators eigenaar moeten zijn van hun publiek in een permissie-loze vorm, waar iedereen nieuwe gebruikerservaringen kan construeren met behulp van hetzelfde on-chain sociale netwerk en data.”

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Een van de vele DeFi leenprotocollen is Ave. U kunt ook kijken op:

  • Beschrijf MakerDAO.
  • Beschrijf compound.
  • Wat is de bZx?

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT