De crypto informatie website

Wat is Fantom? De snelle blockchain die de strijd aangaat met Ethereum

Wat is Fantom

In een notendop, Fantom is een layer-1 blockchain die een alternatief wil bieden voor de hoge prijzen en trage prestaties die Ethereum-klanten vaak betreuren.

Vergelijkbaar met Hedera Hashgraph, werkt Fantom op een blockchain die gebruik maakt van directed acyclic graphs.

Als je het Ethereum-protocol op een bijzonder drukke dag gebruikt, zullen de kosten je ongetwijfeld afschrikken omdat ze de waarde van je deal gemakkelijk kunnen overtreffen, zoals in het geval van het omwisselen van cryptocurrency voor, zeg, het kleingeld in je zak. Alternatieve laag-1 blockchains zoals Solana, Avalanche, en het onderwerp van de presentatie van vandaag, Fantom, zijn beschikbaar en kunnen van dienst zijn.

Met behulp van zijn native FTM-munt, is Fantom een blockchain die slimme contracten ondersteunt. In december 2019 lanceerde Fantom hun mainnet na het ophalen van $ 40 miljoen. Haar blockchain heeft in 2021 laten zien dat het zijn eigen gedecentraliseerde financiële (DeFi) business kan ondersteunen en snel en goedkoop is.

De prijs van FTM steeg van $ 0,17 in juli 2021 tot een piek van $ 3,3 in januari 2022, wat duidt op een vraag naar Ethereum-alternatieven.

Hoe werkt Fantom?

Hoe werkt Fantom

De Fantom blockchain maakt gebruik van een directed acyclic graph (DAG), waarbij blockchain transactiegeschiedenissen worden weergegeven als een “hashgraph”-een grafiek van blockchain hashes-om gedeeltelijk zijn snelheid te bereiken. Het is gebaseerd op dezelfde technologie als Hedera Hashgraph.

Lachesis, een “leiderloze” consensus methode ontwikkeld door Fantom, is een andere uitvinding. Het mechanisme is een asynchrone byzantijnse foutentolerante variant van proof of stake (aBFT). Het voordeel is dat het normaal kan blijven functioneren, zelfs als een derde van de transactiegegevens vals is.

Als gevolg hiervan hoeven Fantom’s blockchain nodes geen wachtrij van transacties te verwerken om onafhankelijk transacties te valideren (vandaar het “asynchrone” in aBFT). Op Fantom, zouden transacties in slechts twee seconden moeten worden verwerkt, in tegenstelling tot de vele minuten op Ethereum en Bitcoin.

Fantom is compatibel met de virtuele computer van Ethereum, in tegenstelling tot Solana (EVM). Hierdoor is het overzetten van gedecentraliseerde apps gemaakt op Ethereum naar Fantom eenvoudig. (Polygon, Avalanche, en Binance Smart Chain (BSC) zijn ook compatibel met EVM). Om dat doel te bereiken, is FTM een BEP-20 token en een ERC-20 token, respectievelijk, daarom is er een versie van het token dat voldoet aan de Binance Smart Chain token standaard en de Ethereum token standaard.

Wat maakt Fantom zo uniek?

Wat maakt Fantom zo uniek

Het is het gemakkelijkst om de prestatie van Fantom te begrijpen in de context van de zogenaamde L1-oorlogen. Uitgaande van hetzelfde niveau van activiteit, zal Ethereum traag en duur in gebruik blijven totdat protocolverbeteringen worden doorgevoerd. Dat kan nog wel een paar jaar duren. Het is te laat voor degenen die meteen willen profiteren van gedecentraliseerde financieringsprotocollen, maar het zich niet kunnen veroorloven om ETH-native DeFi apps te gebruiken.

Sommige ontwikkelaars kozen ervoor om layer-2, of L2, oplossingen te creëren om de Ethereum ervaring te versnellen zonder de veiligheid van Ethereum op te offeren, zoals degenen die Loopring, Abritrum, en Optimism bouwden.

Ethereum, ook wel aangeduid als de basislaag, L1, of laag-1, is volledig vervangen door andere blockchains. De koplopers in deze race zijn Solana, Avalanche, Polkadot, Terra (eigenlijk een Cosmos appchain), en Fantom, ook al zijn alle native coins aanzienlijk gedaald ten opzichte van hun recordhoogtes. Met een market cap van $29 miljard vanaf maart 2022 is Terra’s coin, LUNA, de meest waardevolle van deze L1 protocollen, gevolgd door Solana met een market cap van $26 miljard. FTM ligt daar met 3,4 miljard dollar ver achter.

Deze blockchains ondersteunen elk een gespecialiseerde DeFi cottage sector. Terra heeft de op één na grootste DeFi-markt achter Ethereum, volgens gegevens van DeFi Llama. In termen van totale afgesloten waarde (TVL) vanaf maart 2022, heeft Terra $22 miljard terwijl Ethereum $111 miljard heeft. Fantom heeft 7,25 miljard dollar en staat op de zesde plaats. Het overtreft Solana’s $6,69 miljard in waarde.

Wie bouwt er op Fantom? 

  • Fantom Finance maakt gedecentraliseerd lenen, verhandelen, liquid staking, en synthetisch munten mogelijk. 
  • Een gedecentraliseerde automatische market maker is SpookySwap. Denk aan Uniswap op Fantom. Grappig genoeg heeft zijn token de ticker “BOO.”
  • Een cross-chain router protocol wordt multichain genoemd. 
  • Een gedecentraliseerde beurs met minimale uitglijders, stevig. 
  • Andre Cronje, de bedenker van Yearn Finance, heeft Solidly bedacht. Net als OlypmusDAO gebruikt het een (3,3) werkingsmodel. Een gedecentraliseerd leen protocol genaamd Geist Finance.

Fantom waar te koop

Zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde beurzen staan u toe om Fantom te kopen. De grootste marktplaatsen voor FTM, volgens CoinMarketCap, zijn Binance, KuCoin en FTX. Omdat FTM is uitgegeven als een ERC-20 en BEP-20 token, kunt u het verhandelen op Ethereum’s Uniswap en Binance Smart Chain’s PancakeSwap. Het wordt ondersteund door cross-chain bridges zoals Wormhole en Multichain.

Toekomstplannen voor FTM

De uitkomst van de L1 conflicten zal het lot van FTM bepalen. Ethereum verliest momenteel terrein aan nieuw gevormde Layer 1 rivaliserende blockchains zoals Solana, Fantom, en Avalanche.

Of de cryptocurrency markt zich ontwikkelt tot een winner-takes-all markt waar één blockchain zegeviert, of dat crypto een multi-chain toekomst zal omarmen waar blockchains toepassingsspecifiek worden, zal alleen de tijd leren (sorry).

Desondanks is het opmerkelijk dat de marktkapitalisatie van FTM ongeveer zeven keer lager is dan die van SOL; mogelijk is de winnaar al gekozen.

“Ook al heb ik de beslissing genomen om crypto en DeFi op te geven, de Fantom crew is integer geweest gedurende onze interactie.

Ze volgen, naar mijn mening, de juiste technologische route, en ik heb er alle vertrouwen in dat ze succesvol zullen blijven.

Fantom was een van de vele gedecentraliseerde financiële systemen die werden beïnvloed door de beslissing van bedenkers Andre Cronje en Anton Nell om het DeFi veld te verlaten in maart 2022. Nell werkte als senior solutions architect bij de Fantom Foundation, terwijl Cronje tussen 2018 en 2019 voorzitter was van haar Technology Council. Cronje fungeerde ook als technisch adviseur van het project vanaf 2018.

De Fantom Foundation heeft een verklaring vrijgegeven waarin wordt onderstreept dat geen van beide “belangrijke ontwikkelaars” van Fantom waren en waarin wordt beweerd dat de technologische ontwikkeling van het project “normaal doorgaat” als gevolg van hun aankondiging, waardoor de prijs van FTM met dubbele cijfers is gedaald.

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT