De crypto informatie website

Wat is Theta blockchain, en hoe kan het online streaming revolutioneren?

Wat is Theta blockchain

Theta wil het go-to blockchain-aangedreven content-distributieplatform voor internetstreaming worden met de lancering van zijn nieuwe mainnet 3.0. Theta: Zal het lukken?

Een van de snelst groeiende sectoren van het internet is de markt voor livestreaming, die volgens de voorspellingen zal stijgen van een waarde van 30,3 miljard dollar in 2016 tot 70 miljard dollar tegen het einde van dit jaar.

Online kijkers kijken naar een groeiende hoeveelheid live en opgenomen videomateriaal op platforms zoals YouTube, Vimeo, Netflix en andere websites.

Videodistributiediensten op basis van blockchain vertegenwoordigen misschien wel de nieuwste ontwikkeling in online streaming. Een van hen, Theta Network, zal vandaag zijn mainnet 3.0 debuteren. Volgens market cap is THETA, THETA’s governance token, nu de 18e meest bekende cryptocurrency wereldwijd.

Wat is het Theta-project precies, en wat heeft de toekomst voor het in petto? In deze Forkast.News uitleg, kijken we naar:

Theta beschrijven.

Theta beschrijven

Vergelijkbaar met hoe Ethereum ontwikkelaars en partners in staat stelt om gedecentraliseerde apps te maken op het netwerk, is Theta een native blockchain met een open-source protocol.

Het is een door blockchain aangedreven gedecentraliseerd, peer-to-peer video delivery netwerk dat zorgt voor gratis, hoge-bandbreedte content transmissie. Tijdens het bekijken van video’s wordt de rekenkracht van gebruikers deels gebruikt om die films door te geven aan andere gebruikers, waarbij tokens worden verdiend voor de hoofdgebruikers in het proces.

Theta Network biedt een gedecentraliseerde videostreaminginfrastructuur die goedkoper is dan rivaliserende gecentraliseerde platforms in een poging om de volgende generatie entertainmenttechnologie te worden. E-sports, films, tv-programma’s en muziek zijn slechts enkele van de verschillende soorten materiaal die beschikbaar zijn op het peer-to-peer video delivery platform, dat wordt beheerd door zijn gebruikers.

De begindagen van Theta

Theta werd in 2017 opgericht door Jieyi Long, een specialist in de technologieën voor virtual reality live streaming, en Mitch Liu, een serie-ondernemer die eerder mobiele gaming en online reclamebedrijven mede heeft opgericht.

Het ontwikkelingsteam van Theta had in 2017 een private token sale toen ze een deel van THETA’s beperkte voorraad van 1 miljard eenheden verkochten om het equivalent van $ 20 miljoen op te halen om hun project te financieren.

Theta Labs, de organisatie die het Theta Network runt, exploiteert ook een streamingdienst genaamd Theta.tv. De website rekent gebruikers in TFUEL aan om video’s te bekijken, die vervolgens worden “doorgestuurd” naar andere gebruikers, waarbij een deel van de verwerkingskracht van de primaire gebruiker wordt gebruikt terwijl ze worden bekeken.

Justin Kana, Steve Chen en andere topmanagers van Verizon zijn lid van de adviesraad voor The Theta Network. Kana is medeoprichter van Twitch.

Wat Theta doet

Peer-to-peer (P2P) technologie is de basis van Theta’s blockchain netwerk, dat gebruikers in staat stelt om real-time uitbetalingen te krijgen voor het delen van content. Op het open-source blockchain systeem van het netwerk, kunnen ontwikkelaars ook DApps maken.

Net als Tendermint’s blockchain systeem, dat gebaseerd is op staking, gebruikt Theta een proof-of-stake consensusproces. Om het privilege te krijgen om transactieblokken te verwerken, moeten partijen daarom aanzienlijke bedragen aan THETA-tokens locken.

Drie soorten deelnemers voeden het Theta-blockchainnetwerk:

Nodes voor bedrijfsvalidators

Dit zijn bedrijven die THETA tokens inzetten om netwerktransacties uit te voeren. Sony, het talentenbureau Creative Artists Agency, Google, en Samsung zijn een paar van de meest bekende validator nodes op het netwerk. Deelnemers moeten 1 miljoen THETA munten inzetten om toegang te krijgen tot validator nodes, die de eerste lijn van verdediging voor het netwerk zijn.

Beschermknooppunten

Community nodes genaamd “guardian nodes” zijn verantwoordelijk voor het handhaven van consensus door validatie op gezette tijden te verzekeren. Het zijn gebruikers die een extra graad van veiligheid geven aan het protocol door ervoor te zorgen dat de transactieblokken die gegenereerd worden door enterprise validator nodes correct functioneren. Een guardian node zal ingrijpen als een kwaadaardig blok erin slaagt een validator node te omzeilen. Slechts 1.000 THETA munten moeten worden ingezet door guardian nodes.

Grensknooppunten

Gebruikers kunnen videostreams doorgeven en hun bandbreedte delen voor streaming op Theta.tv via edge nodes. TFUEL wordt aan hen gegeven als waardering voor het helpen van het netwerk. Gebruikers kunnen peer-to-peer streamen met behulp van het Theta-netwerk zonder de noodzaak van een gecentraliseerd content delivery netwerk.

Hoe THETA en TFUEL, twee van Theta’s eigen tokens, werken

Een aspect dat Theta onderscheidt, is dat het twee native tokens heeft: TFUEL, dat op het moment van publicatie werd verhandeld tegen $ 0,43 per munt en een market cap heeft van $ 2,3 miljard, en THETA, dat nu wordt verhandeld tegen $ 7,20 en een market cap heeft van $ 7,2 miljard.

Deelnemers aan het Theta Network die als edge nodes fungeren om video-inhoud uit te wisselen, worden gecompenseerd voor de gegevens die ze via TFUEL doorsturen. Het platform zelf dekt de kosten van de distributie van content, zodat gebruikers er niet voor hoeven te betalen.

Eindgebruikers bekijken in feite inhoud die wordt gestreamd vanaf talrijke community nodes, omdat edge nodes vaak geen volledige video’s streamen maar korte gedeelten ervan. Vergelijkbaar met BitTorrent, als content seeders betaling ontvangen voor het versnellen van andermans downloads.

THETA, de tweede native coin van het Theta netwerk, is een governance token dat is gecreëerd om te helpen bij het toezicht houden op de blockchain en de toekomstige uitbreiding ervan. Omdat THETA een vaste hoeveelheid van 1 miljard munten heeft, is inflatie geen zorg.

TFUEL kan worden verdiend door THETA munten in te zetten, maar een gebruiker moet ten minste 1.000 tokens hebben om in aanmerking te komen als een guardian node en een miljoen tokens om te fungeren als een validator op bedrijfsniveau.

De gedachte achter Theta

De filosofie van Theta is om blockchain-technologie en zijn netwerk van validators te gebruiken om de toekomst van video delivery platforms te veranderen. De software is ontworpen om de creatie en ontwikkeling van een volledig gedecentraliseerd videostreamingplatform te stimuleren door zijn enorme gebruikersbasis.

Ondanks aanzienlijke technologische vooruitgang hebben kijkers vaak zeer hoge verwachtingen van de kwaliteit van videostreaming en laadtijden. Dit is te wijten aan het feit dat de distributie van inhoud en videostreamingdiensten beperkt worden door de fysieke locaties van hun servers. De levering van video-inhoud aan eindgebruikers wordt betaald door conventionele netwerken voor de distributie van inhoud, maar gecentraliseerde servers zijn niet in staat om te voldoen aan de stijgende vraag naar streamingkwaliteit.

Het wereldwijde gebruikersnetwerk van Theta kan video’s doorgeven door gebruik te maken van zijn computerkracht en beschikbare bandbreedte in een poging om de grote kloof tussen streamingkwaliteit en -snelheid te dichten. Met elk extra knooppunt komt er meer bandbreedte beschikbaar voor videostreaming, wat resulteert in een toename van de streamingsnelheid en -kwaliteit.

Theta geeft producenten van inhoud meer controle over hoe hun werk wordt gemonetariseerd, wat de interesse in het netwerk waarschijnlijk zal doen toenemen. Investeerders die geloven dat blockchain-technologie gedeelde media-streamingdiensten in de toekomst vorm zal geven, steunen Theta ook.

Lancering van Theta’s mainnet en waarom het belangrijk is

Volgens een Medium blog post van Theta Labs, is de mainnet 3.0 update voor Theta, die TFUEL staking en Uptime mining toevoegt, gepland om vandaag live te gaan. Een van de meest langverwachte protocolwijzigingen van het Theta-netwerk is deze.

Na de update zullen Theta’s edge nodes beginnen met het verbranden van een minimum van 25% van elke TFUEL betaling die naar het netwerk wordt gestuurd, waardoor dergelijke munteenheden volledig uit de circulatie worden genomen. Om de mogelijkheid van TFUEL-inflatie tegen te gaan en de schaarste van het token te vergroten, zullen smart contract fees en netwerk transactiekosten ook verbrand worden.

Omdat het netwerk ernaar streeft om waarde af te stemmen op transactievolume op zijn blockchain, zullen de gasprijzen voor het Theta-protocol ook gematigd worden verhoogd met de introductie van het 3.0 mainnet.

Theta Labs verklaarde in haar Medium artikel dat de vergoedingen op het Theta netwerk momenteel bijna nihil zijn en dat zo zouden blijven na de geplande verhoging met transactiekosten van 0,3 TFUEL voor het verzenden van transacties, 20 TFUEL om een smart contract te installeren, en 1 TFUEL voor interactie met een smart contract.

De verhoogde gasprijzen zullen de veiligheid van het protocol versterken, met name tegen spam-aanvallen die kleine transacties gebruiken om het netwerk te overspoelen en de blokgeneratie volledig stil te leggen, terwijl het protocol snel naar volledige decentralisatie gaat. Theta gelooft dat door dergelijke aanvallen duurder te maken om te lanceren, de stijging van de benzinebelasting ze zal afschrikken.

Naast de permanente sink voor het netwerk en de transactiekosten, zal Mainnet 3.0 ook TFUEL staking en een tijdelijke TFUEL sink bieden, die de deflatiestrategie van het token op lange termijn zal ondersteunen.

Theta Labs verklaarde in een Medium blog post dat “we een deflatoir scenario voorzien als meer TFUEL wordt verbrand en permanent uit de circulatie wordt genomen.” Uiteindelijk zal dit de meest optimale en evenwichtige toestand opleveren waarin de stabiliteit en de waarde van het TFUEL-nutsmiddel worden gemaximaliseerd.

Wat de toekomst kan brengen

Theta is een blockchain-initiatief in de videostreamingsector, die naar verwachting van 2020 tot 24 zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 18%, met extra groei op lange termijn naarmate blockchain- en virtual reality-technologie vorderen.

Theta wil de streaming-gerelateerde kosten voor content delivery networks verlagen en de distributie verbeteren, wat potentieel ten goede komt aan marktleiders als YouTube, Twitch en Netflix en volledig gedecentraliseerde content delivery services een boost geeft.

De lancering van Theta’s 3.0 mainnet bevordert ook de ambities van ThetaDrop om de NFT-marktplaats te ontwikkelen, wat Theta zou kunnen helpen om marktdominantie te verwerven in die ontluikende sector.

We verwachten dat NFT interacties met Theta smart contracts alleen al 600.000 transacties per dag zullen bereiken op welk punt bijna 250M TFUEL per jaar zal worden verbrand, waardoor het grootste deel van de jaarlijkse TFUEL inflatie teniet wordt gedaan. Dit is te wijten aan onze geplande groei voor de ThetaDrop NFT marktplaats, het licenseren van ons platform aan derden, en andere uitbreidingsplannen. Theta Labs publiceerde een blogbericht op Medium.

Omdat Theta na de update cross-chain bruggen bouwt tussen zijn eigen netwerk, Ethereum, en andere gedecentraliseerde netwerken, zullen Elite Edge Nodes veranderen in gedecentraliseerde opslagplaatsen voor NFT’s. Dit zou de dure NFT muntuitgaven op het Ethereum netwerk kunnen verminderen.

Het doel van Mainnet 3.0 is om een blockchain-technologie te creëren die veiliger, schaalbaarder en toekomstbestendiger is, zodat het toekomstige inspanningen van de industrie kan ondersteunen. Zal het blockchain-protocol van Theta Network de markt voor videostreaming verstoren met zijn zakelijke aanhangers en strategische overeenkomsten met Samsung VR en Twitch in de maak?

Alleen de tijd zal het leren. Op het moment van publicatie waren de prijzen van THETA en TFUEL met respectievelijk 10,4 procent en 40,7 procent gestegen in de afgelopen 30 dagen, en met 2,4 procent en -0,4 procent in de afgelopen 24 uur.

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT