De crypto informatie website

Een blik op publieke sleutels, privésleutels en portefeuilleadressen

Een blik op publieke sleutels,

Satoshi’s passie voor encryptie was duidelijk vanaf het begin. Op een cryptografieforum, waar anderen glorieerden over de grootsheid van het toen nieuwe “peer-to-peer elektronisch geldsysteem”, werd het beruchte Bitcoin-whitepaper geplaatst. De ontwikkeling van bitcoin sindsdien maakt duidelijk dat public-key cryptografie, of het gebruik van publieke en private sleutels als veiligheidsmaatregel, van cruciaal belang is voor de veiligheid van transacties op het Bitcoin-netwerk. Wie weet waar Bitcoin vandaag zou staan als het niet bestond?

Wat is publieke-sleutel encryptie precies?

publieke-sleutel encryptie precies

Een techniek die public-key cryptografie heet, gebruikt sleutels om de transmissie van berichten of transacties te beschermen. Het beveiligingssysteem gebruikt drie primaire componenten die nauw met elkaar verbonden zijn. Laten we ze eens stuk voor stuk bekijken.

Private sleutels

Het primaire gebruik van de openbare sleutels is voor distributie. Het is een cryptografische code die gebruikers in staat stelt tokens, valuta en berichten te verkrijgen. Deze activa worden veranderd in een nieuw formaat wanneer ze verzonden worden met een publieke sleutel, waardoor ze onleesbaar worden voor ontvangers die ze niet horen te zien (d.w.z., zij die de private sleutel niet hebben).

Deze sleutels nemen vaak de vorm aan van uitgebreide alfanumerieke tekenreeksen. Hier volgt een voorbeeld:

De volgende getallen liggen in het 3048 0241 00C9 bereik: 18FA CF8D EB2D EFD5 FD37 FD37 89B9 E069 EA97 FC20 5E35 F577 EE31 C4FB C6E4 4811 7D86 BC8F BAFA 362F 922B F01B 2F40 C744 2654 C0DD 2881 D673 CA2B 4003 C266 E2CD CB02 03

Juist, het is verwarrend. Dat is het sleutelidee!

discrete sleutels

Private sleutels worden gebruikt om berichten en transacties te ontcijferen die met publieke sleutels zijn versleuteld. Op deze manier kan het verzonden bericht alleen worden gedecodeerd door degenen die de privésleutel bezitten.

Houd in gedachten dat het veilig bewaren van uw private sleutels essentieel is voor de veiligheid van uw portemonnee. Er is een aanzienlijk risico dat u geen toegang meer heeft tot uw bitcoin wallet als u uw private keys (samen met al het geld dat erin is opgeslagen) kwijtraakt.

Bovendien worden private sleutels weergegeven als een reeks alfanumerieke letters, waardoor ze moeilijk te ontcijferen zijn voor hackers. Hier is een voorbeeld:

E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262

Hier zijn enkele tips over hoe u uw bitcoin-privésleutels veilig kunt bewaren:

  • Bewaar uw privésleutels offline – Ondanks het feit dat het praktischer is om ze online te hebben, brengt het online laten staan van uw portemonnees u in gevaar voor malware, virussen en aanvallen van hackers. Uw private sleutels worden offline bewaard via portefeuilles zoals hardware portefeuilles en papieren portefeuilles.
  • Verspreid nooit uw private sleutels; houd in gedachten dat iedereen die ze heeft ook toegang heeft tot uw geld. Houd uw private sleutels voor uzelf als u niet wilt dat iemand uw bezittingen doorzoekt.
  • Verdeel uw bezittingen – Vermijd de kans dat u al uw geld in één keer verliest door niet al uw bezittingen in één portemonnee te stoppen.
  • Gebruik sterke wachtwoorden. Gebruik bij het maken van uw wachtwoord een combinatie van willekeurige letters, cijfers en symbolen. Vermijd bovendien het gebruik van hetzelfde wachtwoord op andere websites. Onthoud dat uw wachtwoord de eerste verdedigingslinie is. Er is geen idee wat hackers nog meer kunnen doen als ze het gemakkelijk kunnen kraken.
  • Zorg ervoor dat al uw apparaten up-to-date zijn. Software-upgrades bevatten vaak nieuwe beveiligingsmaatregelen die u verder beschermen tegen potentiële gevaren.
  • 2FA – 2FA dient als een extra beveiligingslaag die u meer bescherming biedt tegen potentiële hackers.
  • Hoe veilig u uw portemonnee ook acht, u moet er altijd een back-up van maken om toekomstige ellende te voorkomen. Als het op het veiligstellen van uw geld aankomt, kunt u nooit te voorzichtig zijn.

portefeuille nummers

Vergelijkbaar met een huisadres, wijst een wallet-adres direct naar je cryptocurrency wallet. Aan elke bitcoin-portemonnee wordt een adres gegeven, waarmee gebruikers geld kunnen ontvangen.

In essentie zijn wallet-adressen gehashte versies van de publieke sleutel. Om het eenvoudiger te maken een adres te leveren, worden publieke sleutels ingekort en gecomprimeerd.

Een bitcoin-portemonneeadres kan een grote reeks standaard alfanumerieke tekens zijn, zoals 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2, of het kan een scanbare QR-code zijn.

Hoe ze aan elkaar gerelateerd zijn en hoe ze samenwerken om u veilig te houden

samenwerken om u veilig te houden

Deze drie kenmerken van publieke-sleutel cryptografie werken samen om uw transacties te beveiligen, naast het dienen van hun unieke doelen.

Ter illustratie, stel dat Rey Arthur BTC wil sturen. Om het daarheen te sturen, zou Rey Arthur’s wallet adres verkrijgen. Zodra de transactie is verstuurd, versleutelt de publieke sleutel het, waardoor het alleen toegankelijk is voor Arthur als hij ook toegang heeft tot de bijbehorende private sleutel. Het geld wordt dan met de privé-sleutel naar Arthurs portemonnee gestuurd.

Het is eigenlijk bijna net als e-mails versturen. Iedereen die je emailadres heeft, kan je emails sturen met je portemonnee-adres. Elke e-mail die naar zo’n adres wordt gestuurd, wordt onmiddellijk versleuteld (met een publieke sleutel), waardoor hij alleen toegankelijk is voor de eigenaar van dat e-mailadres. De ontvanger moet dan een wachtwoord invoeren (de private sleutel) om de e-mail te openen.

Eenmaal gemaakt, worden deze sleutels mathematisch aan elkaar gekoppeld; de private sleutels produceren de publieke sleutels, die vervolgens worden verkleind en gecomprimeerd om portefeuille-adressen te produceren. Om een transactie te decoderen die met een publieke sleutel is versleuteld en naar een wallet-adres is verstuurd, heb je de bijbehorende private sleutel nodig.

Ze werken samen om uw bitcoin-portemonnee veilig te houden. Ze houden de veiligheid van het digitale ecosysteem in stand, en als gevolg van dit soort systeem behoren bitcoin-transacties tot de veiligste ter wereld.

Andere Cryptocurrencies:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT