De crypto informatie website

Wat is Solana, en hoe werkt het?

what is solana

Beschrijf Solana.

Solana is een open source project dat een gloednieuwe, snelle, laag-1 blockchain ontwikkelt zonder autorisatie.

Solana is in 2017 ontwikkeld door voormalig Qualcomm CEO Anatoly Yakovenko met als doel om doorvoer te schalen voorbij wat over het algemeen mogelijk is op bekende blockchains en tegelijkertijd de prijzen laag te houden. Een nieuwe proof-of-history (PoH) methode en een bliksemsnelle synchronisatie-engine, een soort proof-of-stake, worden gecombineerd in Solana’s hybride consensusmodel (PoS). Het Solana-netwerk kan daardoor theoretisch meer dan 710.000 transacties per seconde (TPS) aan zonder de noodzaak van schaaloplossingen.

De blockchain-architectuur van de derde generatie die Solana gebruikt, is bedoeld om het gemakkelijker te maken slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen (DApps) te creëren. Het project ondersteunt een verscheidenheid aan niet-fungibele token (NFT) uitwisselingen, evenals gedecentraliseerde financiële (DeFi) systemen.

De lancering van Solana blockchain viel samen met de ICO-rage van 2017. Het interne testnet voor het project werd vrijgegeven in 2018, en verschillende testnetfasen later werd het hoofdnetwerk formeel gelanceerd in 2020.

Wat maakt Solana anders?

Wat maakt Solana anders

Het ambitieuze plan van Solana is om een nieuwe oplossing te bieden voor het blockchain trilemma, een idee naar voren gebracht door Ethereum’s ontwikkelaar Vitalik Buterin. Decentralisatie, veiligheid en schaalbaarheid zijn de drie belangrijkste problemen die blockchain-ontwikkelaars moeten aanpakken bij het creëren van hun systemen, volgens dit trilemma.

Omdat blockchains slechts twee van de drie voordelen tegelijk kunnen leveren, wordt algemeen aangenomen dat hun ontwerp vereist dat ontwikkelaars kiezen tussen één component en de andere twee.

Het hybride consensusmechanisme van het Solana-blockchainplatform verruilt decentralisatie voor snelheid. Solana is een baanbrekend project in de blockchain-sector dankzij zijn nieuwe PoS en PoH mix.

In het algemeen geldt dat hoe meer en beter een blockchain schaalt, hoe meer en beter het kan ondersteunen in termen van transacties per seconde. Tijdsinconsistenties en grotere doorvoer in gedecentraliseerde blockchains vertragen ze echter, wat betekent dat meer nodes meer tijd moeten besteden aan het bevestigen van transacties en timestamps.

In essentie pakt het ontwerp van Solana dit probleem aan door één leidende node te selecteren in overeenstemming met het PoS-mechanisme dat de volgorde bepaalt van berichten die tussen nodes worden verzonden. Bijgevolg plukt het Solana-netwerk de vruchten van een verminderde werklast en een grotere doorvoer, zelfs bij afwezigheid van een gecentraliseerde en precieze tijdbron.

Door de output van een transactie te hashen en te gebruiken als input voor de volgende, bouwt Solana ook een transactieketen op. Aan deze transactiegeschiedenis dankt Solana’s primaire consensusmechanisme zijn naam: PoH. Dit idee maakt het mogelijk om het protocol gemakkelijker te schalen, wat de bruikbaarheid verbetert.

Wat is Solana’s proces?

Wat is Solana proces

Proof-of-history, een reeks berekeningen die een digitaal verslag leveren dat bevestigt dat een gebeurtenis op het netwerk heeft plaatsgevonden op eender welk moment in de tijd, is het centrale element van het Solana-protocol. Het kan worden beschreven als een gegevensstructuur die een eenvoudige toevoeging is van een cryptografische klok die een tijdstempel toekent aan elke transactie op het netwerk.

Het praktische Byzantijnse fouttolerantieprotocol (pBFT), een geoptimaliseerde variant van het Byzantijnse fouttolerantiealgoritme van de toren (BFT), is wat PoH gebruikt. Het helpt Solana bij het nemen van een beslissing. Het Tower BFT dient als een extra hulpmiddel om transacties te valideren met behoud van de veiligheid en functionaliteit van het netwerk.

PoH kan ook worden gezien als een hoogfrequente Verifieerbare Vertragingsfunctie (VDF), een drievoudige functie (setup, evaluatie en verificatie) die een afzonderlijke en betrouwbare output genereert. Door aan te tonen dat blokproducenten lang genoeg hebben gewacht om het netwerk vooruit te helpen, houdt VDF het netwerk op orde.

Het 256-bit veilige hash-algoritme (SHA-256) dat door Solana wordt gebruikt, is een verzameling unieke cryptografische operaties die een 256-bit resultaat opleveren. Volgens de reeks hashes die op de centrale verwerkingseenheden aanwezig zijn, levert het netwerk real-time gegevens door op regelmatige basis het aantal en de SHA-256 hashes te bemonsteren.

Deze hashes kunnen door Solana-validators worden gebruikt om informatie op te sporen die is gecreëerd voordat een bepaalde hash-index werd aangemaakt. Nadat dit specifieke stuk data is ingevoerd, wordt de tijdstempel voor transacties gegenereerd. Alle knooppunten op het netwerk moeten cryptografische klokken hebben om gebeurtenissen bij te houden in plaats van te wachten op andere validators om transacties te authenticeren om de geclaimde grote niveaus van TPS en blokgeneratietijd te bereiken.

Het Solana-token (SOL)

De cryptocurrency SOL wordt gebruikt door Solana. Het is de native en utility token van Solana die een manier biedt om geld over te maken samen met blockchain beveiliging door middel van staking. SOL werd geïntroduceerd in maart 2020 en heeft zich opgewerkt tot een van de top 10 nieuwe cryptocurrencies door totale marktkapitalisatie.

Het werkingsmodel van het SOL-token lijkt op dat van de Ethereum-blockchain. Solana token houders zetten het token in om transacties te valideren via de PoS consensus methode, ondanks het feit dat ze vergelijkbare functies bieden. Bovendien stelt het SOL token gebruikers in staat om deel te nemen aan het bestuur, terwijl het tegelijkertijd wordt gebruikt om transactiekosten te betalen en beloningen te winnen.

Het antwoord op de vraag “Hoeveel Solana munten zijn er?” is dat er meer dan 500 miljoen tokens in omloop worden gebracht, waarbij de huidige totale voorraad van Solana de 511 miljoen tokens overstijgt; de circulerende voorraad van Solana is iets meer dan de helft van dat bedrag. Slechts 38% van de SOL tokens zijn gereserveerd voor de gemeenschap, met de Solana Foundation en de oprichters van het bedrijf die meer dan 60% van hen controleren.

Waar kan ik Solana kopen? SOL tokens zijn beschikbaar op de meerderheid van de beurzen, als dat helpt. Binance, Coinbase, KuCoin, Huobi, FTX, en anderen zijn de toonaangevende cryptocurrency uitwisselingen voor de handel in Solana.

Ethereum vs. Solana

Veel mensen hebben Solana geprezen voor zijn prestaties en snelheid, en het is zelfs genoemd als een serieuze rivaal voor Ethereum en andere top-tier cryptocurrency projecten.

Solana zou kunnen worden gezien als een potentiële Ethereum killer, maar hoe verschilt het van Ethereum?

Solana is in staat om te concurreren met het toonaangevende smart contract platform in termen van verwerkingssnelheid, omdat het naar verluidt in staat is om snelheden van meer dan 50.000 TPS te bereiken. Om te vermijden dat transacties te traag worden bevestigd, maakt Solana gebruik van verschillende consensustechnieken. Dankzij deze functionaliteit is Solana een van de snelste blockchains op de markt, waardoor het kan concurreren met bedrijven buiten het cryptocurrency-gebied.

Het huidige laag schaalbare Ethereum proof-of-work model kan slechts 15 TPS aan in vergelijking met deze enorme hoeveelheid. Solana is een enorme verbetering ten opzichte van Ethereum in termen van snelheid. Aangezien het project gebruik maakt van nieuwe tokenomics voor goedkopere vergoedingen, is de uitzonderlijke kosteneffectiviteit van het netwerk een ander voordeel van Solana.

Het is ook belangrijk op te merken dat Solana’s blockchain milieuvriendelijker en duurzamer is, ook al gebruikt het een van de PoS varianten. Het huidige PoW-mechanisme van Ethereum daarentegen vereist het gebruik van veel rekenkracht.

De Ethereum upgrade naar PoS is echter iets waar de hele cryptowereld op zit te wachten. Een rigoureus geconstrueerd nieuw type Ethereum zal een uitvoeringslaag (voorheen bekend als Ethereum 1.0) en een consensuslaag (voorheen Ethereum 2.0) hebben. Het zou de verwerkingscapaciteit aanzienlijk kunnen verhogen, de schaalbaarheid kunnen verbeteren, de transactiekosten kunnen verlagen en het onredelijk hoge stroomverbruik kunnen verminderen.

Negatieve aspecten van Solana

Als je nog steeds aan het debatteren bent over het al dan niet kopen van Solana, is de beslissing uiteindelijk aan jou. Ondanks de duidelijke voordelen, heeft Solana nadelen, net als elk ander cryptocurrency-initiatief.

De Solana blockchain is vatbaar voor centralisatie omdat er niet veel blockchain validators zijn, ondanks het feit dat het kan concurreren met high-end blockchain projecten. Iedereen op het netwerk heeft de mogelijkheid om een Solana validator te worden, maar het is momenteel een uitdaging om dit te doen vanwege de hoge computervereisten.

Bovendien verwijst het protocol nog steeds naar zichzelf als een beta-versie van het mainnet, wat ruimte laat voor fouten en problemen die nog steeds kunnen bestaan.

Ondanks deze problemen blijft Solana een van de grootste crypto-ecosystemen en lijkt het in de juiste richting te groeien.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Michiel Bouma
Michiel Bouma

Michiel Bouma is een cryptocurrency expert en consultant. Hij herkende de kans in cryptocurrency vroeg in zijn carrière en is er sinds 2017 in geïnvesteerd. Zijn passie leidde hem ertoe om full time crypto te gaan.

ABOUT AUTHOR
Tom Caestecker
Tom

Sinds 2016 ben ik alleen nog maar bezig met blockchain technology. Daarom wil ik mijn research neerpennen op deze blog. 

RECENT POSTS
ADVERTISEMENT